Krofne koje se ne mijese, a peku se

Ove krofne preporučujemo i dijelimo iz nekoliko razloga – prvo jer su drugačije od onih koje obično jedemo, pa je promjena, i to na bolje, a osim toga se ne prže, nego peku tako da se može reći da su zdravija varijanta.  Jedina mana im je to što se na njih mora dugo čekati od momenta kada se tijesto zamijesi, ali opet može da se spremi ranije i stoji u frižideru tri dana.
Sastojci:
– 580 gr brašna;
– 2 kašičice suvog kvasca;
– kašičica soli;
– 200ml toplog mlijeka;
– 170gr istopljenog putera;
– 4 jaja;
– 80gr šećera;
– kašičica ekstrakta vanile.
Priprema: Sjediniti brašno, kvasac (jedna strana zdjele) i so (druga strana zdjele), da se ne bi dodirivali. U posebnoj zdjeli sjediniti “mokre” sastojke, pa dodati brašno i varjačom/špatulom umijesiti. Pokriti prozirnom folijom, ostaviti dva sata da se diže, pa u frižider na prenoći. Ne treba se začuditi ako se tijesto lijepi i rjeđe je nego tijesto klasišnih krofni.
Nakon što prenoći, tijesto prebaciti (bez miješenja) na pobrašnjenu podlogu, posuti brašnom, razvući na oko santimetar, santimetar i po debljine, praviti krugove, pa unutra manjim kalupom još jedne, posložiti u pleh sa papirom za pečenje, a onda prekriti krpom oko 20 minuta da odstoje. Male krofnice isto peći kao i ove sa šupljinom.
Zagrijati rernu na 190C, premazati istopljenim maslacem, i peći oko 20 minuta. Dok se peku pripremiti glazuru od 190 gr šećera u prahu, kašičicom ili dvije ektrakta vanile i oko 4 kašike mlijeka. Dodavati postepeno dok se ne napravi smjesa koja nije ni pregusta ni prerijetka. Čim budu gotove, krofne (gornji dio) umakati u glazuru i ostaviti na se hlade, najbolje bi bilo na neku rešetku da bi se glazura ocijedila.
Ako neko voli čokoladne, u glazuru dodati 4 kašike kakaoa.
Napomena: Tijesto može da stoji u frižideru tri dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *