Ne žurite s uvođenjem dohrane

 

Iako se preporuke o uvođenju dohrane čvrstom hranom već duže ne mijenjaju i relevatne zdravstvene institucije kažu da bi s njom trebalo početi u uzrastu oko šest mjeseci, mnogi roditelji s njom počinju ranije, posebno ako se beba hrani adaptiranim mlijekom.

Istraživanja ipak pokazuju da prerano uvođenje čvrste hrane vodi većem riziku od razvoja dijabetesa i gojaznosti. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1482 bebe, u uzrastu od šest do 36 mjeseci, a tim je analizirao podatke iz National Health and Examination Surveyja, prikupljane u periodu od šest godina.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, a pokazali su da samo 32,5 odsto beba s dohranom počinje u pravo vrijeme, 16,3 odsto beba prije četvrtog mjeseca, a 38,3 odsto u periodu od četvrtog do šestog mjeseca.

“Ako beba počne da jede čvrstu hranu prije vremena, moguće je da će tako propustiti važne hranjive sastojke koje bi u tom periodu života još trebalo da dobija samo iz mlijeka”, objasnila je dr. Chloe Barrera, nutricionistkinja iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i dodala da slične rizike mogu doživjeti i bebe koje prekasno počnu s dohranom, jer tako propuštaju, u pravo vrijeme, da crpe tada već potrebne mikronutrijente iz hrane, što vodi mogućim rizicima od pojave alergija i slabije uhranjenosti. Osim toga, alergiju na hranu mogu razviti i djeca koja su s dohranom počela ranije od preporuka, zato što njihova crijeva u tom ranijem  periodu još nisu spremna na različitu hranu, samo mlijeko.

Zato je šest mjeseci idealni uzrast, a iako su bebe poprilično različite, preporučuje se da s dohranom ne počinju prije nego što:

– dobro kontrolišu glavu;
– pokazuju interesovanje za drugom hranom, osim mlijeka;
– mogu sjedjeti;
– traže sve više hrane.

Izvor: Index.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *