Evropska komisija potvrdila varanje kupaca na istoku Evrope

Zvaničnici Evropske komisije potvrdili su da su velike kompanije, korišćenjem različitih standarda u proizvodnji hrane za istočno i zapadno tržište, pakovanjem lošijih proizvoda u iste ambalaže, varale potrošače u istočnoj Evropi.

Prema riječima evropske komesarke za pravosuđe i zaštitu potrošača Vere Jurove multinacionalne kompanije za hranu i piće godinama varaju kupce u istočnoj Evropi jer im prodaju lošije verzije poznatih marki.

“Prvi put jasno kažemo da je riječ o nepoštenoj komercijalnoj praksi”, rekla je Jurova.

Ona je istakla da su sve verzije proizvoda za istočno tržište imale znatno lošiji kvalitet u odnosu na proizvode koji su namijenjeni zapadnom tržištu, čak i oni koji su upakovani u istu ambalažu.

Obećala je da će prisiliti multinacionalne kompanije da zaustave “pokušaj dovođenja u zabludu potrošača u istočnoj Evropi”, jer su predugo koristili različite izgovore za ovu praksu.

Pošto su u Coca-Coli kupljenoj u slovenačkim prodavnicama pronašli mnogo više šećera i frukto-glukoznog sirupa nego u Coca-Coli iz Austrije, rečeno je da je recept prilagođen lokalnim ukusima. U novijim istraživanjima istaknuti su i drugi poznati brendovi poput Lidla, Pepsi i Birds Eyea.

Multinacionalne kompanije insistiraju na tvrdnji da su reagovale na lokalnu potražnju i da nisu namjerno zavaravale potrošače.

Jurova je rekla da Evropska komisija za sada neće imenovati kompanije koje su uključene, ali je poručila da je spremna da to uradi ako ne promijene svoje ponašanje.

“Neću oklijevati da navedem sve brendove, pa čak i da podstaknem ljude da ne kupuju njihove proizvode”, rekla je Jurova.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je spreman da djeluje, legalno i finansijski ohrabrujući nacionalna tijela za potrošače da istraže i progone one koji i dalje budu kršili zakon.

“Nezadovoljstvo ljudi koji osjećaju potrebu da u inostranstvu kupuju stvari kako bi dobili riblje štapiće koji sadrže ribu ili sok od pomorandže koji sadrži pomorandžu je u porastu. Frustracija raste i trebalo bi nešto uraditi povodom toga”, rekla je Jurova.

Naglasila je da je ovaj problem dugo bio tretiran kao nevažan, iako je jednak tretman potrošača veoma bitan.

“Razgovarala sam s predstavnicima trgovaca i proizvođača i svi imaju isti izgovor – da proizvod prilagođavaju nacionalnom ukusu i da za lokalna tržišta proizvode koristeći lokalne proizvode. Kažu da deterdžente prilagođavaju jer postoji meka i tvrda voda. Kako bismo osigurali da industrija ne izbjegava odgovornost, radimo na uspostavljanju jedinstvene metode testiranja”, rekla je ona.

Ovo pitanje uvršteno je na dnevni red Evropske komisije zahvaljujući konstantnom lobiranju istočnih država uključujući Bugarsku, Sloveniju, Češku i Mađarsku, koje su nedavno objavile komparativne studije.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *