Šareni putni jelovnik

Ljeto je stiglo, a s njim i vrijeme godišnjih odmora i odlasci na ljetovanje. Ljetne gužve su neizbježne, zato se vrijeme putovanja, do konačnog odredišta, vrlo često može produžiti i na cijeli dan. Vrlo je važno dobro se pripremiti i obezbijediti dovoljnu količinu hrane i vode za putovanje. Česti obrasci hranjenja tokom putovanja svode se na sendviče, grickalice i sokove. Međutim, možemo li to izbjeći i svom tijelu obezbijediti i zdravije izbore? Što jesti, kako izbjeći klasične grickalice i kako se dovoljno hidrirati tokom putovanja?

Klasični sendvič zamijenite mediteranskim izborom!

Ljeto nam donosi bogatstvo šarenog sezonskog voća i povrća. Jedan od kraljeva ljetnih trpeza je zasigurno paradajz. Uklapa se u zaista širok spektar jela, u različitim kombinacijama, u kuvanom ili svježem obliku. Paradajz sadrži brojne vitamine i minerale poput vitamina C, biotina, vitamina K i kalijuma. Likopen je nosilac crvene boje paradajza, a u organizmu je poznat po snažnom antioksidacionom djelovanju. S obzirom da uvijek treba da iskoristimo nutritivno bogatstvo sezonskih namirnica, uključite paradajz u brojna jela za vrijeme ljetne sezone. Jedan od predloga je i mediteranski sendvič, čiji recept donosimo u nastavku, a koji može biti dio šarenog putnog jelovnika pri odlasku na ljetovanje.

Mediteranski sendvič
Vrijeme pripreme: 10 minuta

Sastojci (4 osobe):
– 4 integralna peciva;
– 100 g ćureće šunke;
– 4 kašike krem sira;
– 20 g maslina, bez koštica;
– 2 paradajza;
– 4 lista zelene salate;
– bosiljak (po želji);
– so i papar (po želji);
– maslinovo ulje (po želji).

Priprema: Sir, masline, bosiljak, maslinovo ulje i začine staviti u mikser i izmiješati do postizanja homogene smjese. Pripremljeni namaz namazati na pecivo, a zatim posložiti ćureću šunku, ploške paradajza i zelenu salatu u sendvič.

Grickajte zdravo

Slane grickalice su često sastavni dio putnog jelovnika. Nažalost, bogate su praznim kalorijama, ali i solju. Predlažemo vam da klasične grickalice zamijenite povrtnim štapićima. Osim što ćete obezbijediti unos hranjivih stvari i vlakana, doprinijećete hidrataciji organizma jer povrće sadrži i visok udio vode. Kako biste motivisali djecu na konzumaciju povrtnih štapića predlažemo vam da ih zapakujete u male pakete na simpatičan način.

Povrtni štapići
Vrijeme pripreme: 10 minuta

Sastojci (1 osoba):
– 1 krastavac;
– 1 šargarepa;
– 1 keleraba.

Priprema: Povrće oguliti, oprati i narezati na štapiće. Zapakovati u plastičnu kesicu, zavezati trakom i nalijepiti naljepnicu s imenom djeteta kako biste ga personalizovali.

Ne zaboravite na voće!

Želite li da se zasladite tokom putovanja, sezonsko voće je izvrstan izbor. Svom tijelu ćete osigurati lepezu vitamina i minerala, kao i dnevni unos vlakana. Vrlo praktičan način konzumacije voća tokom putovanja je u obliku štapića. Prije putovanja operite voće po izboru, narežite ga na kockice, a potom ga posložite na drvene štapiće. Vama će to biti praktičan način serviranja voća kada bude stali da se odmorite, a djeci sigurno zanimljivo i zabavno iskustvo. Možete kombinovati voće prema želji i sopstvenim preferencijama, a možete i ovaj predlog:

Voćna salata na štapiću
Vrijeme pripreme: 10 minuta

Sastojci (4 osobe):
–  ½ dinje/pipuna;
– 1 šoljica borovnica;
– 2 šoljice grožđa.

Priprema: Oprati voće. Dinju/pipun oguliti i očistiti središnji dio, a zatim narezati na kockice. Složiti voće na štapiće željenim redoslijedom. Voćne štapiće držati u prenosnom frižideru da bi održali svježinu.

Obezbijedite tijelu adekvatnu hidrataciju

Voda reguliše +brojne fiziološke procese u organizmu, zato je od izuzetne važnosti obezbijediti dovoljan unos tokom dana. Posebno je važna u vrućim ljetnim mjesecima, kada je izlučivanje iz organizma pojačano putem znoja. Voda je svakako najbolji način hidratacije organizma, zato bez dovoljnih zaliha vode nikako nemojte kretati na put. U slučaju da se želite dodatno osvježiti predlažemo vam različite voćne napitke. Lubenica je izvrstan izbor, s obzirom da u svom sastavu sadrži više od 92% vode, a energetska vrijednost je vrlo niska. Zamijenite zaslađene sokove, osvježavajućim napitkom od lubenice.

Hladno osvježenje
Vrijeme pripreme: 10 minuta

Sastojci (4 osobe):
– 4 čaše narezane lubenice očišćene od sjemenki;
– 2 limete;
– listovi mente (po želji).

Priprema: Ocijediti sok od limete, a zatim ga s lubenicom staviti u mikser i miješati 2 minuta. Nakon što je napitak gotov dodati listiće mente. Sok preliti u staklenu bocu, a zatim dobro ohladiti. Tokomputovanja čuvati u prenosnom frižideru.

Izvor: Petica.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *