Djeca i ishrana: Neka ručak bude šaren.

Na stolu ručak. Dijete stavljate u hranilicu, ali ono je potpuno nezainteresovano za ukusnu hranu. Izbirljivostima nikad kraja.

Djeca su, kaže pedijatar Vilijam Sirs u knjizi Njega djeteta – od rođenja do druge godine, izbirljiva s razlogom. Tokom prve godine odojčad jedu puno, jer brzo rastu. Prosječno odojče do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, ali dijete od prvog do drugog rođendana najviše težinu poveća za trećinu.

Osim toga, većina djece proporcionalno više raste nego što dobija na težini jer višak sala koristi za energiju. Djetetove prehrambene navike se mijenjaju jer se mijenja brzina kojom raste.

Promjene emocionalnog i motoričkog razvoja takođe izazivaju promjene u načinu ishrana. Mala djeca su prevrtljiva kada je to u pitanju.

“Nisu mirna pri bilo kojoj aktivnosti, a naročito ne kada je jelo u pitanju. Njima bi više odgovaralo pregrizanje ili manji, češći obroci. Mnogi nutricionisti ionako smatraju da je to najzdraviji način ishrane. A naziv ‘izbirljiv’ zaslužen je za to što na način ishrane malog djeteta utiče biranje palcem i kažiprstom, što je motorička vještina koja se usavršava kako se primiče kraj druge godine. Odojče uživa u vježbanju tog važnog novog umijeća biranjem manjih komadića jela. Zbog toga moraju da budu izbirljiva”, navodi Sirs.

Zato nema mjesta nerviranju. Vaše dijete jedan dan može da jede normalno, a drugi dan gotovo ništa. Povrće jedan dan može da obožava, a drugi dan da bježi od njega. To hranjenje bez reda, iako ste se zabrinuli, je sasvim normalno.

“Kao roditelji osmoro djece na početku se nismo radovali njihovim obrocima. Sada više ne osjećamo taj pritisak. Naučili smo da je naš zadatak da nabavimo dobre namirnice, pripremimo ih tako da budu što hranljivije i maštovito poslužimo. Danas sve prepuštamo djetetu. Koliko i kada jede i da li uopšte jede uglavnom ostaje stvar njegovog izbora”, navodi Marta Sirs, medicinska sestra i Vilijamova supruga.

Promjene emocionalnog i motoričkog razvoja takođe izazivaju promjene u načinu ishrane. Mala djeca su prevrtljiva kada je to u pitanju.

Nemojte se nervirati ako dijete tog dana neće da jede pire od šargarepe koji ste mu napravili. Prilagodite se djetetovom stilu. Ako vam dijete daje znakove da mu je dosta hrane, vrijeme je da završite s obrokom.

Pripremite tanjir s zdravim grickalicama. Ovo je odličan način pregrizanja. U posudu sa više djelova napravite zalogaje raznobojnih i hranljivih namirnica i stavite u svaki odjeljak zdjele. Takav ručak nazivamo duginim.

Jedan dio rezervišite za hranljivi sos. Zalogajima dajte nadimke koje će vaše dvogodišnje dijete razumjeti. Na primjer cigle od sira, bana točkovi, drveće brokule, štapići (kuvana šaragarepa ili integralna peciva), Mjesec (kriške oguljene jabuke)…

Tanjir stavite tako da ga dijete može dohvatiti. Svaki put kada prođe pored njega gricnuće neku od namirnica. Ako voli da jede u paru, pridružite mu se. Potrebno je samo da se uživi i uvidi kako je zanimljivo probirati iz raznobojnog izloga. Dok grickate, pretjerujte sa izrazima oduševljenja i tako djetetu dajte do znanja da je to izuzetno zabavno.

Mala djeca vole da umaču. Dobitna kombinacija je umakanje manje omiljene hrane u omiljeni umak. Razmazujte hranljive namaze, to naročito vole.

Poštujte činjenicu da mala djeca imaju male želuce i ne u potpunosti razvijeno žvakanje i gutanje. Hranu režite u veličini zalogaja, a od mesa napravite paštetu i namažite na kreker. Ako dijete odbija hranu, a voli da pije, napravite frape od jogurta pomiješanog sa svježim voćem.

Ponekad će dijete odbiti da sjedne u hranilicu. Nije drama, stavite ga u krilo i neka jede iz vašeg tanjira. Ili nekoliko namirnica stavite na sto, oni će prstićima lako doći do njih. Uživajte u ovoj fazi sjedenja u krilu, prebrzo će proći.

Izvor: Lola Magazin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *