Domaće karamele

Jesu li vaše bake i mame pravile karamele u vrijeme praznika, kojima ste kiti jelku osim što ste ih jeli:) Ako jesu ali i ako nijesu vjerujemo da ćete ovaj recept isprobati i obradovati vaše mališane u danima koji su pred vama. Mogu biti i originalan poklon za praznike za one kojima još nijeste izabrali iznenađenje. Recept je objavila Vanja sa Kuvajzame, koja je poželjela da svojoj djeci pruži dio magične atmosfere i spremi domaće karamele.

 

Domaće karamele

Sastojci:

  • 250 g šećera;
  • 250 ml slatke pavlake;
  • 50 g putera;
  • 1-2 prstohvata soli;
  • 50 g meda;
  • 1 burbon šećer.

Priprema: Sve sastojke izmješati u šerpici, pa kuvati na tihoj vatri dok smjesa ne poprimi lijepu boju ćilibara, i gustinu čvršćeg meda. Sve traje oko pola sati. Karamele se kuvaju na tihoj vatri, inače bi šećer zagorio, pretamnio i dobio opori gorki ukus. Takođe treba paziti i da se karamele ne prekuvaju, jer će se prilikom hlađenja ušećeriti.

Domaće karamele
Kad se dobije željena gustina i boja, smjesu možete izliti u silikonske kalupe, ali i u omanji pleh (20×20 cm) prekriven pek papirom koji je dodatno i nauljen. Ostaviti karamele na hladnom, ali ne u frižideru, da se lagano hlade i stežu par sati.

Na kraju dobro nauljenim toplim nožem, rezati karamele i motati ih u masni papir. Pripremljene karamele držati u frižideru da se ne bi topile pri stajanju.Domaće karamele

Karamelice možete i uvaljati u kokos što im obezbjeđuje veću čvrstinu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *