Razgovarajte s djecom o težini

gojaznost

Možda često dvoumite između toga da kažete: “Taj bi ti desert mogao biti previše” ili da ćutite, iako osjećate da bi svakako trebalo nešto da kažete. Imate li kćerku, sigurno se brinete da bi je razgovor o svemu tome mogao podstaći da se stidi svojeg tijela, da postane opsjednuta njim i vjerovatno razvije poremećaj pre­hrane, ili bi mogao nanijeti nepopravljivu štetu nje­nom samopouzdanju.

Ne dopustite da vas ove brige odbiju od razgo­vora. Najprije treba znati da većina djece s prekomjer­nom težinom zna da ima problem. Ako im vi još niste skrenuli pažnju na to, njihovi vršnjaci vjerovatno jesu. Izbjegavanjem teme i pretvaranjem da je sve u redu možete svojoj djeci samo prenijeti pogrešnu poruku kako je prekomjerna težina nešto sramno, nešto o čemu se ne razgovara. U tom slučaju djeca mogu sama da pokušaju smršati, obično na neki nedjelotvo­ran ili nesiguran način. Zato ne gubite vrijeme – započnite razgovor.

Poslužite se moćnom zamjenicom “mi”. Svako ima koristi od toga da se malo zdravije hrani, zato ne zaboravite upotrijebiti zamjenicu „mi” prilikom raz­govora o težini i zdravlju. Sjedite sa svojim djetetom i objasnite mu svoje razloge za uvođenje promjena, recite mu kako želite da svi u porodici izgledaju što bolje i osjećaju se u skladu s tim. Recite, na primjer: “Mogli bismo svi biti zdraviji.”, “Možemo zajednički učestvovati u tome.”, “Zašto ne bismo svi zajedno pokušali nešto da promijenimo?”, “Možemo naučiti da se ispravno hranimo, a dobro bi nam došlo i više kretanja.”

Ne istaknete li da govorite o cijeloj porodici, mogli biste poslati poruku da jedno dijete ima “pro­blem” ili je “drugačije”. Govorite li o “vama”, razgovor neće zvučati kao da optužujete jednu osobu, a dijete će postati svjesno toga da je cijela porodica poput tima.

Budite otvoreni – razgovarajte o vlastitoj borbi s kilogramima. Na primjer, ako ste se u osnovnoj školi naglo razvili i počeli se osjećati nela­godno u kupaćem kostimu, podijelite to iskustvo sa svojom kćerkom. Osjećaće se shvaćenom i manje usa­mljenom bude li znala da ste i vi iskusili iste probleme. Ali izbjegavajte negativnost ili kritičan odnos prema sopstvenom tijelu – ne govorite stvari poput: “Vidi kakav mama ima stomačić, i njoj bi dobro došla dijeta!” Kada vas djeca čuju da govorite negativne stvari o svo­m tijelu, počeće ih zabrinjavati i sopstveno. Razgovarajte s djecom o tome zašto su neke namirnice zdravije. Djecu može zbuniti riječ “zdravo”. Umjesto da kažete da je neka namirnica “zdrava” ili da kategorizuju namirnice kao “dobre” ili loše”, radije objasnite zašto je nešto korisno.

Objašnjavate li nešto starijoj djeci, ubacite i pokoje naučno objašnjenje, dok s mladom dje­com možete pojednostavniti stvari.

Na primjer, starijoj djeci možete reći:

  • Španać sadrži vitamin E, koji pomaže održava­nju zdravlja kože.
  • Borovnice su bogate antioksidansima, koji vas i poslije tokom života štite od raznih bolesti.
  • Konzumacijom omega-3 masnih kiselina iz ribe ili lana pomažete mozgu da bude u vrhunskoj kondi­ciji kada polažete ispit iz matematike.

Mlađa djeca će možda bolje razumjeti ovakva objaš­njenja:

  • Ko jede šargaepu, bolje će vidjeti noću dok čeka da Djeda Mraz za Novu godinu donese poklone.
  • Kada jedete brokulu, to je kao da jedete stablo – bićete visoki i snažni poput njega.
  • Bjelančevine iz piletine i ribe izgradiće jake mišiće, od čega ćete bolje igrati fudbal.

Objasnite im vezu između težine i zdravlja. Morate svom djetetu objasniti da nezdrava hrana i prekomjerna težina utiču na svaki fizički sistem i da prekomjerna težina povlači za sobom brojne zdravstvene rizike. Razgovor možete oblikovati prema uzrastu djeteta kojemu se obraćate.

Izvor: Čuvarkuća

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *