Načini na koje se porodica može riješiti prekomjerne količine šećera

slatko2

PIŠE: J

Postoji mnogo istraživanja koja objašnjavaju zbog čega bi trebalo da se riješite navike korišćenja šećera. Pitanje je kako. Nedavno sam vodila dnevnik ishrane moga muža tokom pokušaja lječenja simptoma Kronove bolesti hranom umjesto ljekovima. Znali smo da šećer uzrokuje upale u njegovom tijelu, tako da smo ga ozbiljno ograničili, što je bila drastična promjena za sve nas.

Ovo su 3 promjene koje smo napravili kako bi izbacili šećer iz naše svakodnevnice, ne samo privremeno, nego za cijeli život.

  1. Počeli smo da čitamo etikete

Gledali smo dokumentarac “Fed up” koji objašnjava da većina prehrambenih proizvoda sadrži šećer. Takođe smo naučili da našem tijelu ne treba više od 6-9 kašičica šećera dnevno, a većina nas “ubije” tu dozu za doručak.

Da li ste ikada primjetili da nema stavke “procenta dnevnog preporučenog unosa” pored količine šećera na etiketi? Prehrambene kompanije ne žele da bude očigledno da jedno gazirano piće ima više od potrebne dnevne doze šećera ili da bi mnoge pahuljice pokazale unos od 100% i više šećera.

Šećer je droga, i što ga više konzumiramo organizam nam ga više traži. Zato smo prebrali po ostavi i frižideru i shvatili da je šećer prisutan u sosu za salatu, krekerima, jogurtima, čak u začinskoj soli. Pobrojan je pod više različitih imena: dekstroza, fruktoza, glukoza, kukuruzni sirup, visoko fruktozni kukuruzni sirup, da ne pominjemo vještačke zaslađivače koje znamo da treba da izbjegavamo.

Izbacili smo ih iz ishrane i trudimo se da nađemo ili napravimo alternativu za njih bez šećera. Najbolje mjesto odakle treba početi je osloboditi se svih malih mogućnosti za unos šećera u organizam, tako da kada jedete šećer budete svjesni toga i možete da ograničite količinu.

  1. Počeli smo da jedemo masti

Marketing prehrambenih proizvoda može biti veoma varljiv. Neke etikete promovišu da prozvod ima “niski sadržaj masti”, ali lista sastojaka uključuje transmasti koje mogu da zapuše arterije. Dobre, zasićene masti pomažu da se osjećate duže sitim i mogu da suzbiju žudnju za šećerom. One takođe pružaju dobre omega 3 masne kisjeline koje sprječavaju i bore se protiv mnogih bolesti.

Tako da sljedeći put kada poželite slatku poslasticu probajte šaku sirovih orašastih plodova ili malo crnih maslina. Drugi dobri izvori su: kokosovo ulje, avokado, žumance i organski puter. Možete dodati bilo šta od ovih namirnica u doručak kako biste pravilno započeli dan ili ih koristiti kao grickalice tokom dana da vas prođe glad.

  1. Promjenili smo pića koja pijemo

Ovo je teško, zato što smo skloni da popijemo dnevnu dozu unosa šećera koju smijemo da pojedemo, ako ne i više. Ovo počinje od samog jutra kada dodajemo šećer u kafu ili pijemo đus uz doručak.

Moja prva babica mi je rekla: “Nemoj da piješ sok. Jedi voće i pij vodu.” To je zato što za razliku od cijelog ploda sok nema vlakna koja pomažu da se preradi šećer koje voće sadrži, i tako se povećava nivo šećera u krvi.

Bila sam godinama strastveni ljubitelj kafe i nisam je mogla zamisliti bez šećera. Trebalo mi je cijelih 30 dana da iskorijenim ovu naviku. Tokom tog mjeseca, zamjenila sam kafu biljnim čajem (bez zaslađivača) ili toplom vodom sa limunom. Sada kada pijem kafu pijem je sa mrvicom organskog krema za kafu, bez šećera.

Ako pijete gazirane sokove ili “tečnu smrt”, molim vas, prestanite. Sjećam se da sam često pila gazirane sokove uz obrok i zaista mi ne bi utolili žeđ, ali sam bila u stanju da ignorišem žeđ tako da sam mogla da popijem još soka. Moje tijelo je očajnički tražilo vodu! Zaljubite se u vodu. Nosite bočicu vode sa sobom gdje god da pođete. Iscijedite nekoliko kapi voćnog soka u nju kako bi dobila ukus ako želite, ali izazovite sebe da pijete polovinu svoje težine u mililitrima, svaki dan. Ako čekate da ožednite, prekasno je. Razmišljajte o vodi kao o čišćenju i osvježavanju cijelog organizma.

Ove tri jednostavne promjene mogu proizvesti izuzetne rezultate kada se primenjuju dosljedno.

Prevela: Dragana Stanković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *