Istorijski dan za dječje zdravlje! Ograničava se količina šećera u hrani za djecu

hrana
Sa 393 glasa za te 303 glasa protiv Evropski parlament odbio je najnoviji nacrt zakona Evropske unije koji se tiče dječje hrane, a prema kojem bi se proizvođačima omogućila dalja proizvodnja hrane s visokim udjelom šećera i stavljanje na tržište hrane koju mogu konzumirati bebe sa četiri mjeseca starosti.
Članovi Evropske komisije sada treba da donesu novi nacrt koji će se držati tačno zacrtanih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije, a prema kojima dječja hrana ne smije više da ima tako veliki udio šećera niti više može da se proizvoditi ishrana namijenjena bebama mlađima od 4 mjeseca. Članovi Evropske komisije, koji su inače produžena ruka Evropskog parlamenta za civilna pitanja, smatraju da bi bebe do šest mjeseci starosti trebalo da se hrane isključivo majčinim mlijekom ili adaptiranim, što je i preporuka SZO i UNICEF-a.
Keith Taylor, član britanske zelene stranke UK Green MEP prozvao je dan donošenja odluke danom podizanja svjesnosti o zdravlju djece jer je “već postalo nemoguće to što je djeci širom svijeta dozvoljena ishrana s prekomjernom količinom šećera što je značajno uticalo i na povećanje broja gojazne djece u svijetu”. Osim toga, ranim početkom ishrane s (pre)slatkim kašicama djeca su već od najranijeg uzrasta naučena na takve ukuse što ujedno vodi i tome da djeca više neće znati kakvi su tačno ukusi, boje i tekstura normalnih, zdravih namirnica.
“Ovo je istorijski dan koji se čeka još od 1994. godine, kada je Svjetsko zdravstveno vijeće (World Health Assembly) htjelo da krene s rezolucijom koja bi dala jasno upustvo da se s bebinom dohranom počne tek s navršenih šest mjeseci. Naravno, prvi koji su se pobunili protiv takve rezolucije bili su proizvođači koji su se rukama i nogama upinjali da takva rezolucija nikada ne bude usvojena. Naime, industrija dječje hrane jedna je od najbrže rastućih u domenu hrane i prehrane, s godišnjim rastom od čak 7,8 odsto s tim da im najveći udio porasta proizvodnje otpada upravo na hranu namijenjenu bebama od 4 do 6 mjeseci starosti, što je prema našem mišljenju totalno nepotrebna dohrana koja još ima preveliku dozu nezdravih aditiva”, objasnila je Patti Rundal, jedna od direktorica organizacije Baby Milk Action.
Kako je objasnila, taj se problem nije riješio još od 1994. godine jer su industrijski lobiji bili prejaki pa su tržište opsjedali s gomilom poruka kako upravo oni proizvode ono što je bebama najpotrebnije.
“I nemojte se naravno čuditi što je to tako jer da su majke širom svijeta radije slušale svoje instinkte čekale bi da počnu sa dohranom do šest mjeseci starosti beba, a onda bi ih počele hraniti prirodnim namirnicama bez ikakvih primjesa. Naravno, to bi znatno uticalo na proizvodnju gotovih kašica i zato se taj rat vodi sve do danas. Nadamo se da ćemo ovim odbijanjem novog nacrta zakona i donošenjem znatno zdravijih smjernica početi uticati na zdravlje djece i njihovu znatno zdraviju prehranu”, kazala je ona .
Tajlanđani su još 2006. godine htjeli pokrenuti novu revoluciju u proizvodnji zdravije hrane, s puno manje šećera, ali su ih zakonodavci Evropske unije i SAD-a doslovce ućutkali u toj namjeri pozivajući se na pradavni Kodeks o dječjoj hrani koji je naravno još odavno sastavljen prvenstveno prema smjernicama velikih industrijskih divova.
Osim o smjernica u vezi sa dohranom, zasad se glasno govori i o potrebama izjednačavanja odluka koje se odnose na označavanje adaptiranog mlijeka koje bi trebalo da bude podijeljeno na tri kategorije – mlijeko za odojčad, mlijeko za starije bebe i ono namijenjeno za posebne zdrastvene prilike. Međutim, o ovim se smjernicama sada nije glasalo.
Izvor: Index.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *