Pripremite povrće na način koji će djecu podstaći da ga jedu

Nešto zeleno na tanjiru vjerovatno ni vi niste voljeli kada ste bili mali, a isto tako reaguju i vaša djeca?

Umjesto da im pripremate dosadno povrće koje ćete tek skuvano staviti na tanjir ili u obliku variva, potrudite se i napravite im povrće zanimljivim!

Pobrinite se da bude puno boja koja će djecu vizualno privlačiti i pitajte ih dac učestvuju u pripremi hrane.

Sendvič sa svježim povrćem i jajima

sendvicNišta lakše nego napraviti sendvič – parče hljeba, parče salame, parče sira. Ali sendvič je takođe prilika da dijete pojede (barem) malo povrća. Vjerovatno ste već probali s komadom paradajza ili listom salate, ali nije uspjelo?

Pokušajte od komadića povrća napraviti životinju ili najdraži lik iz crtanog koji će zasigurno privući dječju pažnju. Neće ni razmišljati da se radi o povrću.

Igrajte se tjesteninom

mijesenje

S tjesteninom se može puno postići jer je inače djeca obožavaju. Industrijski proizvedenu tjesteninu možete pripremiti uz različite povrtne soseve ali je možete pripremiti i sami. Zaboravite na dosadnu žutkastu boju, obojite tjesteninu dodavanjem zelenog, crvenog, narančastog povrća.

U pripremu domaće tjestenine svakako uključite dijete, vjerovatno će biti sretno što se može igrati masom sličnom plastelinu i nakon toga je pojesti.

Nakon što ste napravili rezance ili neke druge zabavne oblike, možete ostaviti da se tjestenina osuši neko vrijeme ili je odmah skuvati. Poslužite je s finim sosom od povrća i(li) pečurki.

Možete i nakratko propržiti povrće u tiganju, a zatim dodati tjesteninu, i na kraju narendani sir po želji.

Hrskavo i pohovano uvijek pali

popeci

Popeci od povrća odličan su izbor, a možete ih napraviti da budu vrlo tanki i “prodati” ih djetetu kao slane palačinke. Iako se radi o nešto “nezdravijem” receptu, ipak će dobro doći da djeca barem malo probaju povrće. Takođe, možete napraviti i čips u rerni, na primjer, od tikvice, a tako možete pripremiti i druge vrste povrća koje se mogu narezati na tanke kriške. Stavite ih na papir za pečenje, a prije toga svaku pospite prezlom. U ovu pripremu takođe možete uključiti i djecu!

Ova jela možete poslužiti s nekim umakom od povrća ili sa svježim povrćem.

Slani muffini

muffiniđ

Slani muffini ni ne moraju biti pravi muffini, već je samo važno da ih prabite u kalupima kako bi ih djeca povezala s nečim finim. Povrće možete pomiješati s jajima i sirom, i dodati malo brašna ako mislite da se smjesa treba zgusnuti. Takođe možete pripremiti i uobičajenu smjesu za muffine (naravno, bez šećera koji se inače dodaje u slatke verzije), a u nju možete stavljati povrće po volji.

Muffini su odlična baza za izrađivanje zabavnih likova koje će dijete slasno pojesti.

Crtaćima podstaknite djecu da jedu povrće

I crtani mogu pomoći u tome da djeci postane povrće zanimljivo i fino.

Iako se nedavno pokazalo kako crtani likovi na ambalažama prehrambenih proizvoda mame djecu nezdravih obrocima, čini se da za pozitivnu motivaciju djece na konzumiranje povrća djeluje isti princip. Stručnjaci su, naime, otkrili zabavan način da petogodišnjake privolimo da zavole da jedu povrće.

Svi želimo da naša djeca jedu više povrća iz jednostavnog razloga što je povrće zdravo. Najveća borba u kuhinji oko povrća najčešće se vodi s djecom predškolskog uzrasta kojoj je slatko ipak na vrhu top ljestvice omiljenih namirnica, dok su grašak ili šargarepica negdje pri dnu. Novo istraživanje je pokazalo da djeca starosti četiri do pet godina počinju da jedu više povrća pod uticajem crtanih i drugih multimedijalnih sadržaja koji promovišu zdrave obroke.

Na Univerzitetu u Bangkoku proučavali su 26 predškolaca kroz period od osam sedmica i zapisivali vrstu i količinu pojedenog povrća i voća prije i nakon multimedijalnog programa naparvaljenog posebno za potrebe istraživanja.

Program je sadržao scene fokusirane na povrće i voće, uključujući prikaze djece koja sade povrće u vrtu, održavaju zabave isprobavanja raznog voća i povrća, kuvaju supice od povrća i gledaju crtani o Popaju. Istovremeno, dok su djeca gledala spomenuti multimedijalni program, roditelji su zamoljeni da djecu kod kuće podstiču na jedenje povrća i voća. Za vrijeme boravka u vrtiću vaspitaice su sjedjele zajedno s djecom za stol i jele povrće kako bi pokazale dobar primjer djeci.

Za osam sedmica djeca su udvostručila unos povrća u organizam i proširila popis poželjnih vrsta povrća s dvije na četiri. Isto tako, mališani su češće razgovarali o povrću i osjećali su ponos kada bi pojeli servirane zdrave povrtne namirnice.

I dok je cijela stvar funkcionisala po pitanju povrća, djeca su zakazala po pitanju voća, jer nakon osmosedmičnog programa nisu zapravo jela ništa više slatke prirodne poslastice nego prije. Možda je to zato, kažu stručnjaci, jer su i prije istraživanja djeca više jela voće nego povrće.

Istraživanje je takođe pokazalo da zajedničko konzumiranje zdrave hrane odraslih s djecom mališanima daje osjećaj da su posebni. Djeca su posebno uživala u tematskim zabavama  isprobavanja novih vrsta povrća.

Izvor: Ordinacija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *