Napravite domaću tjesteninu

tjesetnina

Pravljenje domaće tjestenine umijeće je koje su naše bake “imale u malom prstu”. Danas mnogi zaziru od pravljenja tjestenine kod kuće iako je njen ukus znatno bolji, a sam recept više stvar tehnike nego tačno definisane količine sastojaka.

U osnovi su potrebna samo dva sastojka: brašno i jaja, uz malo dobro volje i ponešto vježbanja. Jednom kada se savlada tehnika, izrada domaće tjestenine postaje pravo zadovoljstvo.

Osnovni recept za pripremu 600 g tjestenine dovoljne za 4 serviranja traži 400 g višenamjenskog brašna i 4 jaja. Generalno se treba rukovoditi pravilom 1 jaje na 100 g brašna pa je tom logikom moguće pripremiti više ili manje tjestenine. Uz osnovne sastojke trebaće vam i prstohvat soli i po želji malo mlijeka i maslinovog ulja.

Za početak prosijte brašno na čistu podlogu i napravite rupu u sredini brašna. Jaja razbijte u zdjelici, dodajte prstohvat soli, 1 malu kašičicu mlijeka i 1 kašičicu maslinovog ulja (mlijeko i maslinovo ulje nisu neophodni) i dobro sve istucite vilicom. Polako dodajte izmućena jaja u rupu miješajući rukom ili viljuškom jaja s brašnom. Vremenom će postati teško viljuškom miješati i tada je pravo vrijeme da počnete rukama mijesiti tijesto. Tijesto mijesite 5 do 10 minuta, dodajući brašna ukoliko postane ljepljivo, sve dok ono ne postane elastično i glatko. To je znak da je gluten u brašnu postigao željenu formu i da tjestenina neće biti mekana i mlitava kada je skuvate. Dobijeno tijesto čvrsto zamotajte u plastičnu foliju kako se ne bi osušilo i time razvilo grudvice i ostavite u frižideru na pola sata.

Sljedeći korak je valjanje tijesta. Tu posao znatno olakšava mašina za tijesto. Ali ukoliko je nemate, barem ćete ojačati ruke. Prvo razrežite tijesto na 4 dijela, pobrašnite ih i zamotate plastičnom folijom dok radite s jednim komadom tijesta. Pobrašnite valjak i pomoću njega tanjite tijesto na površini na kojoj ste prosuli brašno. Tijesto valjajte sve dok ne dobijete tanku površinu. Debljina dobijenog tijesta zavisi od toga za što ga pripremate. Ako pripremate tagliatelle ili lasagne tijesto valjajte dok ne bude debljine podmetača za čašu, ali ukoliko vam je tijesto potrebno za pripremu tortellina ili raviola ono mora biti znatno tanje, gotovo prozirno. Tijesto ostavite desetak minuta da se posuši i zatim ponovno izvaljate valjkom i razrežite u željeni oblik.

U ovom trenutku se tjestenina može staviti da se suši. Potrebno je minimalno nekoliko sati da se pravilno posuši, a potom je možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Ovako pripremljenu tjesteninu iskoristite u roku 4 dana.

Jednom kada savladate tehniku pripreme domaće tjestenine u smjesu možete početi dodavati začine po želji i tako kreirati sopstvene uzbudljive okuse.

Izvor: Gastro.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *