Pripremite ručak ili užinu za školu kod kuće

rucakPIŠE: Dr Biljana Savić, ljekar internista

Zazvonilo je zvono u školi i ja ne mogu da odolim da se ne ponovim ko zna koji put. Roditelji rade, djeca trče po školskim i vanškolskim obavezama. Tu su i (relativno) novi članovi porodice – računari. Kod mene u kući postoje pokušaji da se umjesto sa članovima porodice, obrok provede u društvu računara. Želim da se pohvalim  da sam tu pojavu otklonila iz naše kuće i prilično sam zadovoljna zbog toga.

Sledeća prepreka u ovom našem maratonu (ili je triatlon?) su užine u školi. Zaista je lakše da se da novac – da se u pekari ili prodavnici kupi nešto primamljivog izgleda, ukusa i mirisa. Međutim nije bolje, jer nije zdravije. Grickalice, čokoladice, sokovi  nisu nešto što je dobro da se uzima svaki dan, a naročito ne mogu da zamijene dobar kućni obrok  ili voćnu užinu.

Pravi je potez kada đaci  i studenti, uzimaju doručak kod kuće, prije odlaska u školu. Pokazalo se da „siti“ postižu bolje rezultate od „gladnih“.

Ako je nastava popodne, ne treba da zaborave da ručaju prije nego što pođu. Tako će da nahrane svoj organizam u pravo vrijeme i daće mu energiju potrebnu za radni dan. Takođe će da izbjegnu uzimanje manje poželjne hrane kad glad ne bude više pitala šta ima da se pojede.

Samo je nekoliko minuta u toku dana potrebno da se u kućnoj režiji pripremi doručak ili užina za ponijeti. Kvalitet i zdravstvena korist u odnosu na alternativna instant rješenja su nemjerljivi.

Dakle, roditelji, bake i deke, tetke, strine, ujne – krenite u organizovanu akciju. Da podržimo naše najdraže da se uključe u nove trendove, a to je povratak  prirodi – što kvalitetnija ishrana.

Podsjetimo ih da su proizvodi od integralnog brašna, mliječni proizvodi, jaja, meso (riba takođe spada u meso), povrće – voće ključni za dobro zdravlje isto kao što i računar  radi dobro kada ga održavamo.

Kada razmjenjujem iskustva sa drugim roditeljima (jer sam na prvom mestu jedna od njih), vidim da se uglavnom nalazimo u sličnoj situaciji. Ne bih da govorim militarističkim rječnikom o strategiji, bitkama – ratovima, već o strpljenju, upornosti i dobroj saradnji  koji će da donesu dobro našim pametnim glavama.

Izvor: Gastro.vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *