Domači keksići sa bananom i jabukom

keksiciPolako se gubite u receptima za kašice i željele biste isprobati nešto drugačije, a ne želite da kupujete keksiće? Vrlo jednostavno ih možete napraviti sami. Brzo, lako i jednostavno!
Sastojci:
– 100 ml maslinovog ulja;
– 200 g kukuruznog ili heljdinog brašna;
– 1 banana;
– 1/2 jabuke.
Priprema: Jabuku i bananu usitnite u kašu, a maslinovo ulje stavite u frižider na sat vremena kako bi poprimilo čvrsti oblik i bilo lakše za umijesiti tijesto.
Kada se ulje stisnulo dodajte ga brašnu i potom umiješajte pire od voća. Ako imate pravo ekstra djevičansko ulje ono će gotovo u potpunosti biti u čvrstom stanju, a ako ostane tečno ono nažalost nije ekstra djevičansko pa vam savjetujemo dodavanje malo brašna po potrebi kako bi tijesto mogli umijesiti. Nemojte pretjerati s brašnom ukoliko želite da keksići ostanu prhki i mekani.
Zbog slatkoće banane neće biti potreban dodatni šećer, pa je dovoljno tijesto umijesiti, ostaviti u frižideru da se poveže, otprilike pola sata, te potom razvaljati, rezati u željene oblike i peći.
U zavisnosti od debljine keksića biće im potrebno 15-20 minuta na 180°C. Kada počnu da dobijaju boju po ivicama, gotovi su!
Izvor: Index.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *