Zbog čega su sve gazirana pića opasna za djecu

gazirano

Puno roditelja, kada dobiju djecu, odluči da živi i hrani se zdravije, što sigurno nije lagan proces. Zato se možda dobro riješiti nezdravih navika i prije nego one postanu navika, a evo 10 razloga, koje kada pročitate, možda odlučite djeci nikada ne date da piju gazirana pića:

Gazirana pića stvaraju zavisnost

Zavisnost od gaziranih pića stvaraju vještački sastojci koji se u njima nalaze, prije svega kofein, za koji je dokazano da izaziva fizičku zavisnost. Oni koji ga redovno konzumiraju istakli su da kofein utiče na njihovo raspoloženje i da ga ne mogu prestati uzimati, čak i da žele. Djeca su još više osjetljiva na ovaj sastojak nego odrasli, i to zbog manje tjelesne težine. Istu takvu zavusnost, tvrde stručnjaci, izaziva i šećer koji se takođe u velikim količinama krije u gaziranim pićima.

Nemaju nikakvu hranjivu vrijednost

Gazirana pića našem tijelu ne daju ništa korisno, osim praznih kalorija, a mogu uticati i negativno i to na način da djeci suzbiju apetit, pa na kraju ona ne pojedu ništa korisno i potrebno za razvoj tijela i mozga. Dokazano je da ona djeca koja piju gazirana pića dobijaju manje vitamina A u svoje tijelo, a isto tako i kalcijuma i magnezijuma, koji su važni za cjelokupno funkcionisanje organizma.

Gazirana pića štete mozgu

U gaziranim pićima nalaze se hemikalije koje utiču na djetetov mozak, koji je u razvoju do adolescencije. Te hemikalije mogu se skrivati u limunskim kiselinama i vještakim ukusima. Kada su te iste hemikalije testirane na miševima, pokazalo se da oštećuju neurone u njihovom mozgu. Visoka i česta prisutnost takvih hemikalija može čak uticati na pojavu tumora na mozgu, a povezuju se i s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću. U najblažem smislu može doći do poremećaja u učenju i ponašanju.

Izazivaju slabljenje dječjih kostiju

Konzumacija previše gaziranog pića može “isisati” prijeko potreban kalcijum iz kostiju! Fosfor, čest sastojak takvih pića, dovodi do slabljenja i propadanja kostiju. Kofein također ometa apsorpciju kalcijuma i utiče na gustinu kostiju. Stručnjaci su takođe utvrdili da djeca koja piju puno gaziranih sokova neće toliko često piti mlijeko koje je dobro za njihove kosti.

Izazivaju loše ponašanje

Kofein, šećer, vještački ukusi i boje mogu uticati na ponašanje djece. Djeca koja često posežu za gaziranim navodno su agresivnija, ali i povučenija pa im se teško koncentrisati i zadržati pažnju.

Utiču na zdravlje zuba

Kiseline i šećeri koje gazirana pića sadrže nikako nisu dobri za zube. Troše zubnu gleđ i dovode do propadanja zuba.

Doprinose stvaranju dijabetesa

Miševi hranjeni vještačkim sastojcima koji se nalaze u gaziranim pićima razvijaju intoleranciju na glukozu, što može biti i znak dijabetesa tipa 2. Ono što najviše zabrinjava je da se rizik ne može smanjiti umjerenim ispijenjem gaziranih pića, jednostavno ih treba izbjegavati.

Potpomažu stvaranju gojaznosti 

Konzumacija pića bogatih šećerima povezano je s nastankom dječje gojazosti. Ako gojazna djeca odaberu da će piti dijetalni gazirani sok to takođe neće pomoći, jer se u njemu takođe nalazi sastojak koji ustvari podstiče mozak da žudi za šećerom.

Vode srčanim bolestima

Gazirana pića povezana su s povećanjem nastanka srčanih bolesti za 19 odsto. Neko će reći da to možda i nije strašno, ali djeca koja su rano razvila zavisnost konzumiraće gazirana pića vjerovatno cijeli život i zato su jako izložena potencijalnim srčanim oboljenjima.  Takva djeca su puno izloženija opasnosti od ljudi koji su počeli konzumirati gazirano u odrasloj dobi.

Ometaju probavu

Gazirana pića sadrže sastojke koji su diuretici i mogu dovesti do dehidracije, posebno ako dijete koristi takvo piće kao zamjenu za vodu. Šećer i kofein također mogu povisiti nivo kiseline u želucu što može prouzrokovati sindrom iritabilnog crijeva.

Izvor: Dječja posla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *