Domaći džem od jagoda za samo nekoliko minuta

dzemJagode, najpopularnije, a mnogima i omiljeno crveno voće. Ako ste ljubitelj marmelada i džemova isprobajte ovaj eksperesno brz recept.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

– 500 g očišćenih jagoda;
– 1 ½ šolja šećera;
– Sok  od jednog limuna;
– 1 sterilisana tegla.

Priprema: Ukoliko još niste, jagode najprije očistite od peteljki i dobro operate. Isjeckajte jagode i stavite ih u veću vatrostalnu posudu, pa ih pošećerite i dodajte limunov sok. Dobro promiješajte voće, stavite posudu u mikrotalasnu i pojačajte na najjaču temperaturu na četiri minuta.

Nakon toga, izvadite posudu, promiješajte smjesu, a zatim vratite na još 15 minuta. Za to vrijeme uzmite tanjir i stavite ga da odstoji u zamrzivaču. Kada primijetite da će džem proključasti, isključite mikrotalasnu, promiješajte ga, ostavite da se „smiri”, pa ponovo vratite i nastavite kuvanje.

Nakon 15 minuta džem će biti još prilično rijedak, a provjerićete da li je gotov tako što ćete izvaditi tanjir iz zamrzivača i sipati jednu kašiku džema na njega, a zatim ga vratite u zamrzivač na dva do tri minuta.

Ako je džem dovoljno gust, znači da je gotov. Ako vam se učini da je još rijedak, vratite ga u mikrotalasnu i kuvajte još koji minut, a zatim ponovite test.

Sipajte džem u sterilisane tegle i uživajte u ukusu.

 Izvor: Blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *