Kako da vaša djeca zavole hranu?

zavoljetihranu

Svaki roditelj je zadovoljan kad dijete zadovoljno jede i ima apetit. Ali, djeca često ne žele jesti što im ponudimo i čini nam se da nemaju dobar apetit. Šta učiniti?

Ne držite pridike

Rečenice tipa “Ako ne pojedeš, nagrabusićeš ćeš…”, “Još jedna kašika za baku…” vjerovatno neće pogoditi cilj. Radije se poslužite mudrim pravilima. Recimo: “Prije nego što kažete da nešto više nećeš jesti, moraš to probati najmanje barem još jednom..”

Smislite motivaciju

Tijesto sa sosom je tako dosadno jelo, nimalo ne zvuči zabavno. Zato nazovite hranu zanimljivijim imenima, neka špageti postanu galaktički crvi s galaktičkim kečapom.

Budite primjer

Nije u redu očekivati od djeteta da će jesti karfiol, salatu ili supu od pečuraka, ako je vi nikad ne jedete. Djeca uče gledajući i oponašajući roditelje. U razvijanju zdravih prehrambenih navika kod djeteta roditelji imaju presudnu ulogu.

Pravilno prepoznajte znakove

“Sit sam” kod djece znači upravo to “sit sam”. Osjećaj sitosti i gladi su kod djece “neiskvareni” i takvi bi trebali i ostati. Zaigravanje i nagovaranje na hranu može poremetiti prirodan osjećaj za glad i sitost. Upamtite da mala djeca uzimaju onoliko energije koliko im treba.

Oprezno s razvojem ukusa

Osećaj za ukus se gradi, ali i mijenja s vremenom. Budući da djeca intenzivnije osjećaju gorkaste ukuse, na primjer u brokoliju ili kupusu, odmah će odbaciti te namirnice jer ih podsvjesno povezuju s nečim otrovnim i pokvarenim. Zato radije pojedine namirnice ponudite odvojeno tako da dijete poveže ukus s konkretnom namirnicom i s vremenom razazna što mu valja, a što ne.

Vježbajte strpljenje

Jede li dijete jednolično ili neredovno, to ne mora uvijek biti razlog za zabrinutost. Energetske potrebe djeteta su pod jakim uticajem faza rasta i zato se apetit povremeno povećava, ali i smanjuje. Kod uvođenja novih namirnica ne treba prebrzo odustajati. Djeci je ponekad potrebno i do 15 pokušaja upoznavanja s novom namirnicom dok je ne prihvate.

Korak po korak

Omiljene pahuljice ili sendviče ne treba zabranjivati, već ih treba nadograditi zdravim dodacima. Obično su dječije žitarice vrlo slatke pa na račun njih u posudu dodajte orašasto voće (lješnike, bademe, orahe), a tost napravite od cijelog hleba ili u njega nakon pečenja ubacite komadiće paradajza ili zelene salate. Na taj način će obroci malo po malo biti sve zdraviji.

Ne podmićujte dijete slatkišima

Slatkiši ne bi trebalo da predstavljaju nagradu za bilo što. Na taj način postaju posebniji i djeca ih još više žele. Čokolada i gumene bombone se mogu uključiti u ovo pravilo: pojedi pet puta na dan povrće ili voće i jednom na dan možeš pojesti slatku sitnicu.

Redovna ishrana

Djeca se vole ponašati po ustaljenom ritmu i poznatim šemama. Kad se pravilo učvrsti, djeca će ga slijediti. Zato je korisno iskoristiti takvo ponašanje te uvesti pravila. Tri velika obroka i dva mala na dan ili dva velika obroka moraju sadržati najmanje jedno povrće ili voće.

Mijenjajte različite načine pripreme

Dobro je da dijete upozna različite načine obrade pojedinih namirnica. Eksperimentišite s ukusima, bojama i formama. Djeci na kraju nije šargarepa ta koja je neukusna, nego način kako je pripremimo ili poslužimo.

Kuvajte zajedno

Uključite djecu u pripremu hrane. Na taj način neće razvijati samo svijest za hranu i namirnice koje će kasnije naći na svom tanjiru, nego i dobiti osjećaj koliko je truda uloženo u pripremu obroka. U cijeloj priči dijete može izraziti i svoje želje ili omiljene kombinacije koje tada možete zajedno pripremati.

Podstičite pametno odlučivanje o hrani

Nećete uvijek biti prisutni kad će dijete negdje jesti. Zato je dobro potsticati dijete na to da razmišlja o hrani, da odabira kvalitetno i da zna koliko nekog proizvoda može pojesti. To se može razvijati.

Obrok je doživljaj

Za porodičnim stolom se ne radi samo o jednostavnom unosu hrane, nego i o zajedništvu porodice koja se za stolom njeguje. Zajednički obroci mogu biti zabavni i podstiču kulturu jedenja i ponašanja za stolom. Roditelji bi zato trebalo da obezbijede mirnu i prijatnu atmosferu. Jela treba lepo poslužiti jer i dijete zna da uživa u hrani.

Izvor: Klinika Perinatal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *