Knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama su jedna od najpopularnijih tradicionalnih poslastica sa ovih prostora, koje su pripremale naše bake. I vi ih možete pripremiti na jednostavan način i uz vrlo detaljan video koji je dio teksta sa receptom, a koji smo preuzeli sa sajta Gastro.vijesti.me. Provjereno su odlične.

Sastojci:

  • 700 gr očišćenog i skuvanog krompira;
  • 500 gr šljiva svježih, smznutuh ili suvih.
  • 2 cijela jaja;
  • 5 gr soli;
  • oko pola gr brašna;
  • 200 gr prezle;
  • 200 gr šećera;
  • 150 ml ulja.

Priprema: Krompir skuvati i dobro ga ocijediti. Ostaviti ga da se ohladi ali da ostane topao.  Ne smije da bude ni vreo, a ni hladan.  Izgnječiti ga i paziti da nema grudvica. Dodati jaja, 2 kašike ulja i so, pa opet izgnječiti. Postepeno dodavajući brašno i umijesiti tijesto.

Potrebna količina brašna može da varira (oko 500 gr), u zavisnosti od toga kakav je krompir (vodeniji ili suvlji). Mijestiti dok tijesto ne prestane da bude ljepljivo.

Od dobijenog tijesta otkidati komade i na dlanu oblikovati pljosnati krug u koji ćete staviti šljivu. Ako koristite suve šljive možete staviti i jednu kašičicu pekmeza odnosno njime premazati tijesto.

knedle

Dok pravite knedle na vatru stavite lonac pun vode sa dvije kašike ulja. Kada odi provri spuštajte knedle u kipuću vodu. Kuvane kada sve isplivaju na površinu, a za to im je potrebno oko 20 minuta.

Ako želite da budete sigurni da su knedle kuvane kada isplivaju na površinu ostavite ih da se kuvaju još 2 – 3 minuta pa onda vadite da se ocijede.

knedle2
Ostatak ulja koji je preostao zagrijejte i dodajte prezlu i uz miješanje je upržite, dok ne dobije tamniju zaltno žutu boju, oko 2 – 3 minuta. Pazite da ne zagori jer će prezla biti gorka. Kada slonite sa vatre šerpu, dodajte šećer i svaku knedlu uvaljajte u mješavinu ulja, prezle i šećera.

Na dno posude u koju ćete ređati knedle stavite malo prezle i šećera pa slažite knedle.  Kada ih posložite odozgo takođe pospite smjesom prezle i šećera.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *