Za voće i povrće u školama EU opredijelila 150 miliona eura

vocna sema

Evropska unija finansira ove godine sa 150 miliona eura program distribucije voća i povrća u školama u 25 država članica od kojih prave besplatne zdrave odbroke za djecu od šest do deset godina.

Tako će u školama većine država članica (u programu ne učestvuju Švedska, Finska i Velika Britanija) djeca dobijati porcije voća i povrća domaćih proizvođača. EU finansira većinu troškova evropskog Školskog voćnog programa, a ostatak od ukupno 32 miliona eura obezbijediće države iz svojih budžeta ili u sradanji sa privatnim sektorom.

Program je pokrenut 2009. kako bi se promijenio trend sve manje konzumacije voća i povrća, a usmjeren je posebno na oko 12 miliona djece u uzrastu između šest i deset godina.

Na ovaj način se željelo uticati i na smanjenje gojaznosti, na koju ljekari sve više upozoravaju da poprima karakteristike epidemije. Prema podacima EU, čak oko 5,1 milion djece u 25 zemlja članica koje učestvuju u programu je gojazno, I svke godine bude oko 300 hiljada novih sa tim problemom.

Veća konzumacija voća i povrća doprinosi nastojanjima da se kod školske djece podstaknu zdravije prehrambene navike, zbog čega je program i osmišljen I primjenjuje se od 2009. godine. Od prošle godine se njim sufinanciraju i popratne edukacijske mjere kojima se objašnjavaju moguće koristi zdrave prehrane.

U pojedinim državama Evrope veliku korist od programa imaju poljoprivrednici koji svoje svježe proizvode mogu, unutar određenih okvira, direktno plasirati u lokalne vaspitne ustanove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *