Varivo od sočiva i povrća

corba

Sočivo, a i povrće,  jako je dobro za vašu bebu, dijete pa i za vas same i zato napravite i sebi nešto ovako. Mjere u ovom receptu koji smo preuzeli sa bloga Ja u kuhinji su za jednu malu dječiju porciju ali u zagradama je količina je i za ostale članove porodice.
Ako pripremate za bebu čorbicu propasirajte i dodajte supice po želji, ako je dijete veće i navikava se na hranu u komadima sve samo malo izgnječite viljuškom, ako je i to preraslo ponudite mu tako u komadima, prelite sa malo maslinovog ulja i eventualno stavite malo soli. A onim još starijim možete staviti i malo nekog pesta od bosiljka, parmezana… sve po ukusu.

Potrebno je:

– 1 kašika sitno sjeckanog crnog luka (1 veća glavica);
– 50 g šargarepe (2 veće);
– 50 g tikvice (1 manja);
– 50 g graška (200 ml);
– 50 g karfiola (1 manja glavica);
– 3 kašike sočiva (150 ml);
– 1/2 kašičice koncentrovanog paradajza (1 puna mala kašičica);
– 1 kašika maslinovog ulja (50-70 ml);
– soli po ukusu ako je za odrasle ili djecu preko godinu dana;
– vode da svo povrće ogrezne.

Priprema: Sočivo preko noći namačite u dosta hladne vode, a onda ga procijedite, isprite i stavite u hladnu vodu u šerpi, a zatim na šporet. Kada je provrilo ocijedite vodu, nalite drugu (vruću) i opet kada je provrilo ocijedite i nalite novu (vruću). Kuvajte dok ne omekša.

U drugu šerpu stavite maslinovo ulje i sitno sjeckan crni luk pa ga na laganoj vatri dinstajte dok skroz ne omekša i pustio slast. Onda dodajte i sitno sitno sjeckanu šargarepu i nju na tiho dinstajte dok ne omekša i pusti slast. Dodajte grašak, krompir i tikvice (jako sitno sjeckano) i karfiol odvojen na male cvjetiće i koncentrovani paradajz. Sve dobro promiješajte, kratko propržite, a onda nalijte vodom da ogrezne i kuvajte 15-ak minuta. Poslije tog vremena dodajte kuvano sočivo (bez vode u kojoj se kuvalo) i još kratko sve zajedno prokuvajte.

Napomena: Ako čorbu dajete bebi propasirajte gustu kašicu pa dodajte supice po želji i eventualno stavite kašičicu maslinovog ulja (kašica je gotovo slatkasta od luka i šargarepe). Ako je dijete veće malo posolite i već prema svom ukusu i navikama poslužite.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *