Kada i kako započeti sa uvođenjem čvrste hrane?

dohrana2

Početak dohrane veliki je korak za svakog roditelja, a još veći za dijete. Preporučeno vrijeme za početak dohrane je navršen šesti mjesec djetetovog života. Prije toga je varenje bilo čega osim mlijeka preteško za djetetov organizam. Davanje čvrste hrane prije šestog mjeseca ne preporučuje se iz više razloga:

 1. Čvrsta hrana nije bogata hranjivim stvarima i kalorijama kao majčino mlijeko (ili mlijeko iz bočice). Beba ima mali želudac i zato joj je potreban koncentrisan i lako probavljiv izvor kalorija i hranjivih stvari za zdrav rast i napredak, što im samo mlijeko može pružiti.
 2. Bebin probavni sistem ne može izvući sve hranjive stvari iz čvrste hrane, pa ona bude svarena bez potpunog hranjivog učinka.
 3. Ako se djetetu prerano počne davati čvrsta hrana, može doći do smanjenja apetita za mlijeko pa dijete ne dobija dovoljno hranjivih sastojaka.
 4. Djeca kojoj se prerano daje čvrsta hrana, prema istraživanjima, su sklonija infekcijama i alergijama nego djeca koja se do šestog mjeseca hrane isključivo mlijekom.

Šesti mjesec života zvanično je preporučena uzrasna granica za uvođenje čvrste hrane od Svjetske zdravstvene organizacije koja navodi da bi se bebe do šest mjeseci trebalo hraniti isključivo majčinim mlijekom, nakon čega se postupno može uvoditi čvrsta hrana.

Roditelji pokušavaju da prate različite znakove koji bi im pomogli pri određivanju pravog trenutka za početak dohrane. Većina tih znakova je dio normalnog djetetovog razvoja, povezana s njegovim uzrastom i pogrešno se tumači kao spremnost za dohranu. Neki od znakova su:

 • Buđenje noću. Mnogi roditelji prerano uvode dohranu, nadajući se da će ona pomoći djetetu da prespava cijelu noć. Pod pretpostavkom da se bude zbog gladi, rano uvode čvrstu hranu, a činjenica je da razlozi buđenja mogu biti raznorazni. Ako dijete i jeste gladno i zato se budi, treba mu ponuditi više mlijeka, a nikako čvrstu hranu.
 • Usporavanje prirasta težine. Ovo je čest razlog zbog kojeg se roditeljima savjetuje prijevremeno uvođenje dohrane. Istraživanja pokazuju da se radi o uobičajenoj pojavi koja nastupa oko četvrtog mjeseca života, naročito kod djece hranjene majčinim mlijekom.
 • Pomatranje roditelja dok jedu. Bebe u nekom trenutku postaju fascinirane svakodnevnim aktivnostima svoje porodice pa gledaju oblačenje, brijanje, pranje zuba. Ali, one ne razumiju što te aktivnosti znače, samo su znatiželjne.
 • Mljackanje. Dok uče kako se služiti svojim ustima djeca rado mljackaju, što je priprema, kako za uzimanje čvrste hrane, tako i za govor. Mljackanje je dio rane pripreme, ali nije i signal za početak.
 • Dijete ne zaspi neposredno poslije podoja. Četveromjesečnim bebama potrebno je ipak manje sna nego onim mlađima.
 • Beba je premala. Za to ne mora postojati određen razlog, može jednostavno biti sitnije građe, ali je isto moguće da joj nedostaje hranjivih stvari. U tom slučaju potrebno joj je ponuditi više mliječnih obroka.
 • Beba je prevelika. Neke bebe se rode velike ili vrlo brzo dobijaju na težini, ali to ne znači da im je dohrana potrebna prije. Njihov imunološki i probavni sistem nije ništa razvijeniji nego kod ostale djece i zato im čvrsta hrana prerano ponuđena može predstavljati zdravstveni rizik. Pretpostavka da je velikim bebama čvrsta hrana prije potrebna potiče iz 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka, kada je uvriježeno mišljenje bilo da se djetetu dohrana daje kada dostigne 5,5 kg. Ipak, mlijeko je sve što je potrebno bebama do šestog mjeseca, jer veličina nije važna.
I dohrana može da počne
Najpouzdaniji znak da se vrijeme dohrane približilo je uočavanje znakova važnih tjelesnih promjena koje djeci omogućavaju podnošenje čvrste hrane. Ako dijete može da sjedi bez oslonca, ako poseže za igračkama i stavlja ih u usta precizno i brzo, žvače ih i čini pokrete žvakanja – vjevojatno je vrijeme za dohranu stiglo.
Kada se krene sa dohranom najvažnije je da pratite dijete i ritam koji njemu najviše odgovara. Nemojte početak dohrane pretjerano ozbiljno shvatiti kroz nutricionističke brojke. Djetetu je u ovom uzrastu mlijeko i dalje glavni izvor nutrijenata, a dohrana znači igru, istraživanje i učenje.

Morate biti svjesni da to što ste vi nešto zagrabili kašičicom i prinijeli djetetovim ustima ne znači i da dijete zna što bi sada trebalo uraditi. Prije nego počne sama dohrana, a dijete je naučilo da sjedi, možete ga u vrijeme porodičnog obroka dovesti za sto – biće mu zanimljivo pratiti što članovi porodice rade, a ujedno će i učiti o (za njega) novom načinu hranjenja.

U zavisnosti od tablice dohrane koji odlučite pratiti, možete početi s voćem, povrćem ili žitaricama. Razmislite o povrću, jer ono ima neutralniji ukus od voća kod kojeg bi se beba mogla naviknuti na slatkoću pa kasnije i odbijati druge ukuse.

Zapremnina malog želuca vašeg djeteta koje je naviklo isključivo na mlijeko nije velika i u početku će pojesti svega par kašičica nove hrane. Možda se to vama čini malo, ali to je upoznavanje s namirnicom i sasvim je normalna količina za bebu.

Prvi čvrsti obrok djetetu je najbolje uvesti u jutarnjim satima da bi imali cijeli dan za praćenje eventualnih alergijskih reakcija. Na njih treba posumnjati ako se nakon davanja hrane pojave:

 • Promjene u probavnom traktu: proliv, nadimanje, gasovi;
 • Promjene na koži u vidu osipa;
 • Promjene u disajnom traktu kao što su kašalj, kijanje ili curenje nosa.

Zbog moguće pojave alergijskih reakcija nova se hrana bebama uvodi relativno sporo, jedna do dvije namirnice sedmično – otprilike 3 do 5 dana nudite jednu namirnicu, ako nema reakcije možete preći na sljedeću. Ako u jednom ili dva dana djetetu date više namirnica i pojavi se reakcija – nećete znati na što je dijete alergično.

Sve što djetetu pripremate u njegovoj prvoj godini života mora biti bez soli, šećera i začina. To ne znači nužno da mu morate kuvati posebno i odvojeno. Jednostavno iz lonca u kojem se kuva zajednički ručak prije začinjavanja izvadite ono što ćete ponuditi djetetu.

Ovdje pronađite neke od recepata za dohranu

Ponudite djetetu na tanjiru jednu, dvije ili tri namirnice (koje je zasebno već probalo) i dozvolite mu da istražuje. Najlakše će mu biti ako te namirnice narežete na štapiće dužine otprilike 5 cm ili ponudite nešto poput brokule koju može držati za stabljiku dok jede cvjetiće. Više je dobrobiti koje proizlaze iz samostalnog hranjenja, a neke od važnijih su:

 • Podstiče se sposobnost žvakanja, a time i bolji razvoj govora;
 • Značajno se podstiče razvoj fine motorike djeteta i koordinacija oko-ruka, što će mu kasnije pomoći u razvoju vještina poput crtanja i pisanja;
 • Dijete razvija sposobnosti proučavanja ukusa, teksture, boje i mirisa;
 • Podstiče se djetetovova samostalnost i jača se njegovo samopouzdanje;
 • Dijete uči uz pomoć čula (vida, dodira, sluha, mirisa i ukusa) bolje da razumije svijet oko sebe;
 • Djetetu je omogućeno da samo kontroliša apetit, što može spriječiti kasnije poremećaje u prehrani.

Promjena stolice

Kada dijete počne konzumirati čvrstu hranu, vjerovatno će doći do promjene izgleda stolice. To je normalna pojava i ne treba vas zabrinjavati. Neke namirnice omekšavaju stolicu, dok je od drugih stolica tvrđa. I sami ćete kroz određeni period shvatiti kako na koje namirnice vaše dijete reaguje.

Raspored obroka

U tablici koja je sastavljena radi bolje preglednosti navedeni su obroci uz uzrast djeteta kada se oni uvode. Ali tablicu shvatite kao okvirni vodič iz razloga što su sva djeca rođena s različitom kilažom i dužinom, neka vole jesti, neka ne, imaju različit ritam spavanja i dojenja/hranjenja. Tablicu prilagodite sebi i svom djetetu, ali uzmite u obzir da bi valjalo pripaziti na vrijeme obroka.

 

dohrana

Nemojte se uzrujavati ako dohrane ne ide baš onako kako ste vi zamislili. Možda djetetu ne odgovara vaš ritam pa mu dozvolite da idete njegovim tempom. Ne morate žuriti s namirnicama, ima cijeli život pred sobom da uživa u raznoraznoj hrani. Neka vam dohrana bude zabavna igra učenja i spoznaje.

I da, ne plašite se nereda. Kada vidite mališana kako slatko mljacka, mrlje od paradajza i cvekle će brzo pasti u drugi plan.

Izvor: Beba – vođa dohrane: pomognite svojoj bebi da se zdravo hrani / Gill Rapley, Tracey Murkett, Klinfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *