Gazirana zaslađena pića dovode do preuranjenog puberteta kod djevojčica

soda

Odavno su poznata istraživanja koja su dokazala kako su konzumacija gaziranih zaslađenih pića i povećan rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2 usko povezani, ali ovo ova tematika nedavno je dobila potpuno novi epilog.

Istraživački tim na Harvard Medical School u Bostonu otkrio je da djevojčice koje često konzumiraju gazirane zaslađene napitke imaju veću vjerovatnoću da dobiju prvu menstruaciju ranije nego njihove vršnjakinje koje ne piju takvu vrstu pića. S unosom mnogo zaslađenih napitaka raste i rizik od obolijevanja od raka dojke.

Iako je istraživanje sprovedeno na djeci u Americi i kod nas sve više raste konzumacija ovih nezdravih napitaka. U istraživanju je dokazano da u Americi čak 60% ženske populacije, čak i djevojčica u uzrastu od dvije do 19 godina svakodnevno konzumira gazirane napitke.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 5 583 djevojčice uzrasta od 9 do 14 godina. Tokom 5 godina djevojke su ispunjavale upitnike o prehrani i količini unosa gaziranih napitaka. Djevojke koje su pile više od 3 decilitra gaziranog pića na dan dobijale su menstuaciju skoro tri mjeseca ranije od onih koje su pile dvije ili manje čaše zaslađenih pića sedmično.

Gazirana pića s dodatnim šećerima imaju visok glikemijski indeks, znatno viši od prirodnih sokova što izaziva rast nivoa insulina, a povećana koncentracija insulina dovodi do povećane koncentracije polnih hormona, što može izazvati raniju menstruaciju kao dio preuranjenog puberteta. Rezultati dodatno zabrinjavaju stručnjake jer ranije dobijanje menstruacije ujedno povećava rizik od raka dojke za 5 odsto% a utiče i na veći rizik za depresiju u adolescenciji.

Izvor: Novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *