Kašice sa prosom

proso

Proso je žitarica koja ne sadrži gluten, pa je idealna baza za mnogobrojne kašice, već od samog početak uvođenja čvrste hrane, od 6 mjeseca.

Proso je odličan izbor i zbog svog sastava. Naime, on sadrži mnogo više bjelančevina od pšenice i riže, a bogat je i visokovrijednim mineralima poput fosfora, magnezijuma, gvožđa i fluora.
U proso možete dodavati voće ili povrće koje vaša beba najviše voli ili može da jede.

Da biste pripremili kašice sa prosom treba vam (na početku uvođenja čvrste hrane) 1/4 šoljce prosa koje ćete kombinovati sa, na primjer jednom jabukom, jednom kruškom ili u toj gramaži povrćem koje izaberete i odgovara uzrastu djeteta.

Proso dobro operite i stavite kuvati. Nakon što se voda zakuva, uz povremeno miješanje kuvajte ga oko pola sata na tihoj vatri. Voće ili povrće možete skuvati zasebno na pari ili ga dodati nakon 10-ak minuta u posudu u kojoj se kuva proso.

Prije kuvanja voće/ povrće temeljno operite i izrežite na manje dijelove.

Dok će jabuka i kruška dati prekrasan miris prosu, ako dodajte brokulu ili karfiol u ovu kašicu bilo bi dobro povrće skuvati posebno zasebnoj posudi i nakon kuvanja vodu baciti kako bi se “izvukao” jači miris koji to povrće ima.

Nakon kuvanja sve sastojke izblendajte ili usitnite viljuškom ako je vaše dijete već počelo da jede krupnije komadiće hrane.

Izvor: Index.hr

 

Izvor: Index.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *