Zimske kašice

three-bowlsTCRZimski mjeseci oduvijek su pomalo omraženi zbog slabog izbora svježeg voća i povrća, posebno ako imate bebu koja je počela sa konzumiranjem čvrste hrane.Većina toga u prodavnicama izgleda poprilično plastično i nezdravo. Naime, namirnice koje jedemo prema pravilu bi trebalo da stignu do našeg stola sa samo jednim „presjedanjem“, odnosno u što kraćem vremenu i što kraći put da prevaliti kako bi voće ostalo svježe. Nažalost, u ovo doba godine na policama s voćem prevladavaju citrusi koji nisu primjereni za male bebe.Ovo je nekoliko predloga  za kašice koje će se svidjeti vašim bebicama, a vi ćete biti sigurni da ste ponudili djetetu zdrav obrok.

Kašice od avokada

Avokado je vrlo otporan, pa zato ne zahtijeva mnogo pesticida kako bi ostao zdrav i uspio doputovati iz dalekih krajeva. Dodatna prednost je što ima debelu koru koja se ne jede, pa kada ga ogulite preostaje vam prekrasno meso koje se lako gnječi za kašice, zdravo je i bebe ga mogu konzumirati već od samih početaka uvođenja kašica.

Ne zahtijeva termičku obradu čim se vrijeme pripreme dodatno skraćuje. Avokadu možete dodati malo banane ako želite dobiti ukusniju kašicu za vašu bebu.

Kašice od bundeve
Tikva je je odličan sastojak i za slane i za slatke kašice za bebe. Jedna je od namirnica koja se preporučuje već od 6 mjeseca bebinom života odnosno od početka uvođenja čvrste hrane. Smanjuje nadimanje i dobra je za varenje zbog čega je dodatno dobra za početak dohrane, kada se bebin stomak navikava na čvrstu hranu i zbog toga dijete ima problema sa opstimacijom. Tikvu možete kombinovati sa žitaricama, sa voćem ali i povćem.
Kašice od spanaćaSpanać, ako ne pronađete onaj koji raste zimi, uvijek može poslužiti i onaj iz zamrzivača jer gubi vrlo malo korisnih sastojaka  zamrzavanjem. Spanać možete kombinovati s jabukama, krompirom ili kelerabom. Dok je ostalo voće ili povrće potrebno kuvati, spanać je dovoljno samo kratko provuvati da bi omekšao. Potom zajedno izmiksati sastojke i ponuditi bebi.Kruške i jabukePokušajte pronaći dobavljača zdravog povrća i voća iz organske ili eko proizvodnje. Ako vam to ne uspije pronađite jabuke i kruške koje izgledaju najmanje vještački. Drugim riječima, što su ružnije, to su vjerovatno i zdravije. Dobro ih operite, osušite i potom ogulite. Navodno je za izvlačenje pesticida dobro voće i povrće preko noći ostaviti u vodi u koju ste dodali so i sodu bikarbonu. Naravno, bez obzira koristite li tu metodu, posebno kada to voće planirate da ponudite bebi, potrebno ga je oguliti.  Kruške i jabuke možete kombinovati s šargarepom, kelerabom ili celerom u svim mogućim kombinacijama. Nasjeckajte na sitne kockice, kratko prokuvajte, izmiksajte i započnite s avanturom zvanom – hranjenje!

Kašice od cvekle

Svi već dobro znamo da se osjećamo zdravije kada samo pogledamo cveklu, a sada je idealno vrijeme da je ponudite bebi. Cvekla se  preporučuje nakon navršenih 7 mjeseci. Pola male cvekle i pola jabuke nasjeckate i skuvate. Izmiksajte i poslužite! Ako se bebi kašica ne svidi odmah, sljedeći put pokušajte kombinaciju cvekle i kruške. Igrajte se omjerima dok ne nađete zlatnu sredinu.

Kada vam se ponuda voća i povrća učini vrlo lošom, možda je bolje djetetu ponuditi kašicu sa žitaricama dok ne pronađete dovoljno kvalitetno voće i povrće. Prilikom kupovine obratite pažnju da plodovi nisu pokvareni ili oštećeni (najčešće rupe od noktiju zbog isprobavanja).

Izvor: Index.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *