Brze bombice, sirove i ukusne

pops

Pomisao na pečenje kolača vas nimalo ne privlači jer još u frižideru pronalazite ostatke od novogodišnjih praznika. Ove bombice idealan su izbor u ovim praznčnim danima jer se brzo prave, a osim što predivno izgledaju na tanjiru, zdrave su i gotove u tren oka.

Sastojci:
  • 200 g sušenih kajsija;
  • 100 g badema;
  • 50 g šećera u prahu;
  • Voćni liker ili sok za namakanje kajsija (limun, pomorandže ili kajsija);
  • 200 g bijele čokolade.
Priprema: Kajsije prelijte s nekoliko kašila likera kako bi omekšale. Bademe ubacite u vrelu vodu, prokuvajte minut i potom prebacite u ledenu vodu. Opna na bademima će se nadušiti i vrlo lako ćete ih oljuštiti. Bademe možete ostaviti i neoguljene, ako ipak želite što svjetlije kuglice, savjetujemo da ih ogulite. Sameljite ih. Marelice nasjeckajte vrlo sitno, najbolje u blenderu kako bi uštedjeli na vremenu. Pomiješajte bademe, marelice i šećer u jednoličnu glatku masu. Formirajte bombice i ostavite u frižideru. Za to vrijeme otopite bijelu čokoladu. Bombice umočite u čokoladu i slažite na masni papir.
Potom vratite u frižider  da se glazura stegne. Ako želite ukrašavati bombice, možete nakon što ste ih umočili u čokoladu posipati ukrasnim šećernim mrvicama ili u ostatak otopljene čokolade dodati jestivu boju i smjesom prošarati kuglice.
Ukusan i brz desert je gotov, poslužite ga u ukrasnim papirnatim korpicama ili na štapićima!
Izvor: Index.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *