Ukoliko ste bez ideje šta spremiti za večeru, a pritom očekujete i prijatelje najbolje je da izaberete namirnice koje se brzo i lako pripremaju. Evo nekoliko predloga za ukusnu večeru.
Pohovane palačinke sa piletinom
- 8 palačinki;
- 250 g piletine;
- 1 kašičica mješavine suvih začina;
- 40 g maslaca;
- 1 muskatni oraščić;
- 4-5 kisjelih krastavčića;
- 1 paprika filet;
- So;
- Biber;
- 100 ml kisjele pavlake;
- ulje za prženje.
Za pohovanje:
- 50 g brašna;
- 2 jaja;
- 80 g prezli.
Priprema: Piletinu narežite na kockice, pospite začinom, malo posolite, promiješajte, pa propržite na maslacu. Kada je meso gotovo mekano, dodajte narendani muskatni oraščić, sitno sjeckane krastavce i papriku i kisjelu pavlaku. Na svaku palačinku stavite po kašiku fila, preklopite ih sa obje strane prema sredini, a zatim savijte. Nadjevene palačinke uvaljajte u brašno, zatim u jaja, pa u prezle i pržite u ulju sa svih strana do zlatnožute boje.
Piletina sa tjesteninom i povrćem
- 200 g špageta;
- 400 g pilećih grudi;
- 3 kašike vina;
- 1/2 kašičice đumbira u prahu;
- 1 kašika suvog začina;
- Ulje;
- 3 kašike soja sosa;
- 150 g kukuruza šećerca;
- 100 g boranije;
- 100 g crvene paprika;
- 100 g crnog luka;
- 2 čena bijelog luka;
- 100 g šargarepe;
- 1 kašika cvjetnog meda.
Priprema: Špagete skuvajte i ocijedite. Pileće bijelo meso narežite na rezance. Povrće očistite, operite i narežite na trakice. Boraniju i kukuruz obarite. Meso ispecite u tiganju na zagrijanom ulju i izvadite sa strane. Na istom ulju propržite povrće i sitno isjeckani bijeli luk. Kad je gotovo, vratite meso, kuvanu boraniju i kukuruz. Dodajte začin, soja sos, đumbir, med, vino i još malo prokuvajte. U polovinu pripremljenog mesa i povrća umiješajte kuvane špagete, a zatim na njih rasporedite ostatak povrća i mesa, pa toplo poslužite.
Omlet od krompira i piletine
- 700 g krompira;
- 2 praziluka;
- 300 g pilećeg filea;
- 4 jaja;
- 1 kašičica kima;
- 2 kašike sjeckanog peršuna;
- so, biber.
Priprema: Krompir ogulite, operite i kuvajte oko 25 minuta u posoljenoj vodi. Kad se krompir skuva ocijedite ga, ohladite i isjecite na kolutove ili kocke. Praziluk očistite, properite i narežite na tanke kolutiće, a piletinu na trakice. Zagrijte tiganj sa uljem i propržite praziluk, dodajte piletinu, posolite, pobiberite i izvadite iz tiganja. U tiganj stavite krompir, pa ga malo upržite, a zatim dodajte praziluk i piletinu i sve prelijte razmućenim jajima sa dvije kašike vode, soli, biberom i kimom.
Punjene tortilje
- 10 manjih tortilja;
- 300 g mljevenog pilećeg mesa;
- 200 g kačkavalja;
- 1 glavica crnog luka;
- začini po ukusu;
- 100 ml vode;
- 500 ml paradajz soka;
- 5 kašika ulja.
Priprema: Sitno iseckajte crni luk, dodajte tri kašike ulja, čašu vode i suvi začin, pa dinstajte dok ne omekša. Dodajte meso, pola čaše vode i nastavite dinstanje. Kada je meso gotovo dodajte pola izrendanog kačkavalja i dosolite po ukusu. Po stolu poređajte tortilje, pa na svaku stavite jednako nadeva. Uvijte svaku kao palačinku. Tepsiju nauljite sa ostatkom ulja, pa poslažite tortilje. Pomešajte vodu i paradajz sok i zalijte tortilje. Odozgo pospite ostatkom rendanog kačkavalja i stavite u rernu na 200 stepeni oko 20 minuta da se sve zapeče.
Pileće rolnice sa spanaćem
- 1/2 kg pilećeg filea;
- 200 g spanaća;
- 3 kašike ulja;
- So;
Za sos:
- 1 kašika ulja;
- 2 kašike brašna;
- šolja mlijeka.
Priprema: Obarite spanać i sitno isjeckajte, a zatim začinite solju i biberom. Šnicle istanjite tučkom, posolite, pobiberite i premažite bešamel sosom koji pravite tako što na zagrijejano ulje dodate brašno i polako sipate šolju mlijeka da se sve sjedini, sve vrijeme miješajući. Po bešamel sosu rasporedite spanać, zatim urolajte šnicle i učvrstite čačkalicama da se ne otvaraju. Rolnice zatim uvaljajte u brašno i na ulju propržite sa svih strana da porumene. Izvadite rolnice iz masnoće, stavite ih u rernu zagrijejanu na 150 stepeni i pustite da se ispeku do kraja.
Izvor: Blis.rs
Leave a Reply