Gojazno svako peto dijete, češće dječaci nego djevojčice

gojaznost

Svako peto dijete školskog uzrasta u Crnoj Gori je gojazno, odnosno djeca uzrasta od sedam do 19 godina imala su prekomjernu tjelesnu težinu, a gojaznosti je više izraženija kod kod dječaka,  pokazuju istraživanja.

Analiza stepena uhranjenosti školske djece uzrasta od šest do 11 godina, koje je sproveo Institut za javno zdravlje Crne Gore, pokazuje da 29,5 odsto učenika ima prekomjernu tjelesnu težinu. Isto istraživanje pokazalo je da 55,1 odsto odraslih osoba u Crnoj Gori ima neku formu prekomjene tjelesne težine, podaci su Centra za borbu protiv gojaznosti (CEPROG).

Iz CEPROG-a ocjenjuju da je gojaznosti više izraženiji kod kod dječaka, jer je 36,6 odsto gojazno, dok prekomjernu težinu ima 22,4 odsto djevojčica.

“Problem prekomjerne težine odnosno gojaznosti je kompleksan, tim prije ukoliko nastupi u najranijem uzrastu. Istraživanja pokazuju da djeca koja imaju jednog ili čak dva gojazna roditelja imaju veliku mogućnost da ostanu gojazni i u odraslom uzrastu”, kazao je direktor CEPROG-a, Mirko Krunić.

On podsjeća da do sada nije usvojen nijedan program pravilne ishrane u školama, što je veliki propust.

Na konstataciju da je brza hrana dostupna velikom broju djece u blizini škola, gdje se na svakom koraku mogu vidjeti kiosci sa brzom hranom, Krunić odgovara da zbog brzog načina života, ljudi nijesu spremni na promjenu ponašanja u cilju kvalitetnije ishrane.

“Nekada je bilo nezamislivo kupovina gotove hrane, konzumacija hrane u kioscima, porodični obroci u restoranima i slično. Sve te navike koje se prenose sa roditelja na djecu ostavljaju dugoročne posljedice i najčešće obilježavaju život jedne osobe. Mi smo ponosni na svu djecu koja se sada bave sportom, posebno na djecu koja su ranije bila fizički neaktivna, koja su uspjela izbaciti iz ishrane grickalice i slatkiše, koja slobodno vrijeme koriste za igru da drugarima umjesto na društvenim mrežama i igrajući PC  igrice”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, velika je zabluda da je pravilna ishrana skupa. Kako kaže, ishrana bogata proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima pristupačna je cijenom i dostupna svima. On odsjeća da kvalitetna ishrana obuhvata integralne žitarice i proizvode od žita, sve vrste voća i povrća, posebno svježe, jaja i niskomasno mlijeko i mliječni proizvodi, kvalitetno nemasno meso i ribu.

CEPROG trenutno realizuje projekat pod nazivom Olimpijski san-promocija olimpijskih vrijednosti i ideala u saradnji sa Centrom za istraživanje i razvoj sporta (CIRS).  Saradnja CEPROG-a i CIRS-a je u pravcu organizovanja prvog sportskog takmičenja koje bi bilo u obliku lige predškolskih ustanova.

Igre bez granica bi predstavljale prvu stepenicu ka pravilnom rastu i razvoju djece, usvajanju pravilnih navika vezanih za redovnu fizičku aktivnost, povećanju broja aktivne populacije, povećanje broja sportista a time i veću afirmaciju država, kao sportske.

Izvor. CDM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *