I u jesen i zimi prednost svježim sezonskim namirnicima

jez

U kasnu jesen i u zimskom periodu, kad izbor svježeg voća i povrća postane ograničen, dnevne jelovnike za djecu treba planirati tako da se prednost daje svježoj, termički neobrađenoj hrani koje ima i treba je iskoristiti. U tom periodu je izuzetno važno i uz pomoć hrane jačati imunitet zbog sezone gripa i prehlada.

Nutricionisti kažu da roditelji zato djeci u jesen treba da ponude izbor jela baziranih na jesenskim namirnicama, iako mnoge od njih možemo konzumirati cijele godine.

Zanimljiv primjer je bundeva kao zamjena za krompir (koji se jede prečesto tokom godine), cvekle, koja je ukusna i zanimljive je boje, a može se pripremiti na mnogo različitih načina, ili suve smokve, koja je izvrsna zamjena za klasične slatkiše, a pritom pomaže u regulaciji probave i daje dug osjećaj sitosti.

Zimsku prehranu treba zasnivati na namirnicama bogatim vitaminom C, poput kupusa, šargarepe, celera, cvekle ili paprike, jer je taj vitamin važan faktor u mnogobrojnim procesima u organizmu, od regeneracije tkiva, krvnog sistema, kostiju i zuba do povećanja otpornosti organizma kod virusnih i bakterijskih infekcija i alergija.

Roditelji često djeci kupuju preparate za imunitet, ali vitaminsko-mineralni dodaci ne zamjenjuju zdravu i pravilnu prehranu, pojašnjavaju nutricionisti.

Oni preporučuju da se kao i kod odraslih, zdrava i uravnotežena prehrana djece mora bazirati na sezonskim, svježim i cjelovitim namirnicama. To znači da polovinu prehrane trebaju da čine kompleksni izvori ugljenih hidrata, koje predstavljaju voće, povrće i cjelovite žitarice i njihovi proizvod. Ostatak bi trebalo da budu dobri izvori masnoća (hladno cijeđena ulja, sjemenke) i lako probavljive bjelančevine (mlado crveno i bijelo meso, mliječni proizvodi, jaja i riba).

Bjelančevine grade imunološki sistem

Obroke zimi treba blago pojačati i dodati veće količine bjelančevina (meso, riba, jaja, mliječni proizvodi), koje grade naš imunološki sistem, da bismo se lakše borili s virozama.

Protiv prehlada puno tečnosti i vitamin C 

Zimi su češće prehlade i viroze djece. u takvom stanju dijete treba piti puno tečnosti, toplih biljnih čajeva s limunom (vitaminom C). Važno je i ne preskakati obroke tokom dana.

Maštovitost ‘pali’

Djecu uglavnom odbija zelena hrana. Napravite neki neobičan oblik od povrća, supu ili sos s nečim što vole.

I malo je puno

Zamijenite obično ulje maslinovim, grickalice suvim voćem, viršle ribljim mesom i maknite gazirano.

Ne zaboravite ih

Uključite djecu u pripremu hrane, ma koliko mala bila. Uvijek mogu birati u prodavnici, dodavati ili prati namirnice.

Izvor: Klokanica.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *