Ako su vam dosadili klasični načini za pripremanje mesa, i želite da malo eksperimentišete sa začinima, ovo je savršen vodič za vas. Sa sastojcima koje vjerovatno već imate u kući od običnog komada mesa možete da napravite pravu gozbu.
Montrealska šnicla
Za ovo pikantno parče mesa trebaće vam
- 2 kašičice aleve paprike;
- 2 kašičice crnog bibera;
- 2 kašičice krupne soli;
- 1 kašičica crnog luka u prahu;
- 1 kašičica bijelog luka u prahu;
- 1 kašičica korijandera;
- 1 kašičica mirođije;
- 1 kašičica tucane paprike.
Sve začine pomiješajte, pa ih natrljajte na meso. Ispržite kao i po običaju, i uživajte u neoičnom spoju pikantnih začina.
Karne asada
Ova popularna meksička marinada izuzetno je ukusna, a nevjerovatna laka za pravljenje. Za najjednostavniji način da unesete malo zanimljivog ukusa u svoju kuhinju trebaće vam:
- 1 kašičica soli;
- 1 kašičica crnog bibera;
- 2 kašičice kima;
- 2 kašičice čilija u prahu;
- 1 kašičica sušene ljute parike;
- 2 kašičice origana;
- 2 čena bijelog luka;
- sok jedne limete (može limun);
- malo sjecaknog peršuna;
- 4 kašike piva.
Pripremite marinadu od svh sastojaka, pa ostavite meso da odstoji malo u njoj u frižideru. Ispržite, najbolje bi bilo na roštilju.
Korejski kalibi
Korejski kalbi možda zvuči čudno za naš ukus, ali svakako je odlučan način da isprobate nešto novo i zanimljivo. Trebaće vam:
- 1/4 šolje soja sosa;
- 3 kašičice šećera;
- 2 kašike susamovog ulja;
- 1/2 crnog luka;
- 3 čena belog luka;
- 1 mladi luk;
- 1 kašičica crnog bibera;
- 1 kašika susama.
Spremite marinadu u kojoj bi trebalo da malo odstoji šnicla, pa pržite u tiganju ili na roštilju. Šećer unosi zanimljivu dozu slatkoće u inače pikantno jelo.
Ljuta šnicla na brazilski način
Ovo je samo za ljubitelje jako ljutih pikanterija. Trebaće vam:
- 1 čili papričica;
- 6 čenova bijelog luka;
- 2 kašike maslinovog ulja;
- 2 kašičice morkske soli;
- 1 kašičica bijelog bibera.
Ne mnogo sastojaka, ali sasvim dovoljno da vam zapeče nepce.
Papričicu isjeckajte to sitnije, pa sve pomiješajte i napravite marinadu za šniclu.
Teks meks
Ovo je meksička kuhinja na američki način, a to je kombnacija koja uvijek garantuje pravi gurmanluk. Za jednu veći šniclu trebaće vam:
- 2 kašike čilija u prahu;
- 1 kašika dimljene paprike;
- 3 kašičice origana;
- 3 kašičice slačice (senf u prahu);
- 1 kašičica kima;
- 1 kašičica soli;
- 1 kašičica crnog bibera;
- kora dva limuna.
Sve začine natrljajte na šniclu, i ostavite da malo odstoji. Pržite na tiganju ili, optimalno, na roštilj.
Izvor: Blic.rs
Leave a Reply