Šta djeca jedu dok su u školi?

obrokskola

Dok brinete da li su vaša djeca uradila domaće zadatke i pripremila se za nove kontrolne, nemojte da zaboravite da provjerite izbor i kvalitet školskog obroka ili užine. Nije važno samo da li, nego i šta jedu na odmoru.

Činjenica je da đaci u školama nemaju “obrok na kašiku” i uglavnom se hrane vrlo nezdravo. Peciva i slatkiši su najčešće na jelovniku školaraca, pa ne čudi što je broj gojazne djece u porastu.

Karijes je propratni efekat ove pojave, a još je veći problem što se djeca od malih nogu navikavaju na namirnice pune aditiva, šećera i masti. Brza hrana, pritom, uskraćuje školarce za neophodne vitamine, minerale i vlakna – bitne “stavke” u radu moždanih vijuga, zbog čega im koncentracija brzo opada, pa su na času pospani, nemaju dovoljno energije…

Sve to ukazuje na potrebu da roditelji obrate pažnju na ishranu djece i tokom boravka u školi.

Stručnjaci savjetuju da, pogotovo u nižim razredima, đaci ponesu užinu od kuće. Veliki odmor je, recimo, pravo vrijeme za sendvič sa tunjevinom, šunkom ili pečenicom (najbolje domaćom) i povrćem u integralnom hljebu, a zdrav “paketić” bi svakog dana trebalo da sadrži po jednu ili dvije voćke.

Nema greške ni sa jogurtom – običnim ili voćnim sa žitaricama, jer je važno da mališani unose kalcijum, a mali odmor je taman dovoljan za ovu vrstu užine. Umjesto gaziranih pića koja se najčešće mogu vidjeti u đačkim torbama, mame i tate bi morali da znaju da je flašica obične vode daleko zdravija.

Klinci će u početku možda pružati otpor, jer ostali vršnjaci jedu picu i piju Coca-colu, a oni domaći sendvič i voće. To ne znači da roditelji ne mogu da ih ubijede u prednosti zdravog obroka. Samo je potrebno da im lijepo objasne zašto je važno da se pravilno hrane.

Izvor: Novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *