Pravila uvođenja nemliječne dohrane

cvrstahrana

Uvođenje nemliječne dohrane od šestog mjeseca je  neophodno, i tada je potrebno poštovati neka pravila u vezi uvođenja čvrste hrane kako bi se izbjegli potencijalni problemi.

Ove preporuke prenosimo iz Kuvarskog dnevnika bebe Marte.

1.    Svaka NOVA NAMIRNICA se uvodi pojedinačno na 3-4 dana, u početku malo, a potom se količina postepeno povećava do punog obroka. Nove namirnice se daju uvijek u kasno prepodne, podne ili rano poslijepodne kako bi se do večernjih sati ispratila djetetova reakcija na ovu namirnicu.

2.    Ukoliko se kod djeteta neposredno nakon jela, ili nešto kasnije pojavi ALERGIJA NA HRANU, treba obustaviti davanje tu namirnicu i naknadno kontaktirati ljekarsku službu.

3.    HRANA se na početku daje specijalnim kašičicama za bebe, sa vrhom prekrivenim mekanim materijalom i sa dugačkom drškom. Nakon uvođenja čvrste hrane može se i mora započeti sa davanjem prokuvane VODE i to kašičicom, kasnije iz čaše.

4.    Bebu NE HRANITI dok priča, plače, leži, hoda trči ili se igra. HRANITI bebu isključivo u sjedećem položaju i to tako da uvijek može da vidi lice osobe koja je hrani, a poželjno je da dijete jede za stolom sa ostalim članovima porodice.

5.    U prvoj godini djetetovog života u njegovoj ishrani NE TREBA KORISTITI šećer i vještačke zaslađivače, med i proizvode od meda, čokoladu i slatkiše, bjelance, kikiriki (stapiće sa kikirikijem, smoki…), orahe, lješnike, bademe, plodove mora, sjemenke, kokice, čips, mineralnu vodu i gazirane napitke.

Više o ovome možete pronaći u knjizi Kuvarski dnevnik bebe Marte, priručniku o uvođenju čvrste hrane odojčadima u kome su dati saveti i recepti za prvih 100 dana uvođenja čvrste hrane odojčadima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *