Dvije ukusne kašice s bananom

Ponestalo vam je ideja za kašice? Možda vam ova dva recepta mogu pomoći.

Kašice su namijenjene bebama starijim sedam odnosno deset mjeseci jer osim glavnog sastojka banana, koje su pune kalijuma i odličan izvor vitamina B6, sadrže i breskve, a druga od desetog zbog jogurta i avokada.

Količine kašice iz ovih recepata dovoljne su za 6 – 11 porcija za bebe pa ih možete i sačuvati u zamrzivaču.

Voćni mix

Sastojci:

  • 1 banana;
  • 1 jabuka bez kore;
  • 1 breskva bez kore.

Priprema:Grubo nasjeckajte jabuku i breskvu i zajedno stavite u posudicu. Prelijte s malo vode (1/4 šoljce za kafu). Gnječite s viljuškom dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Dodajte bananu i nastavite gnječiti dok ne dobijete finu kašicu. Ostatke stavite u vakumiranu posudu koja može stajati 1 dan u frižideru ili sedam dana u zamrzivaču. Jabuku i krušku možete kuvati na pari dok ne omekšaju, a zatim ih dodati ugnječenoj banani. Takođe, smjesi možete dodati i neke od žitarica poput prosa, quinoe, amaranta, heljde, palente, riže, ili ovsenih pahuljica nakon osmog mjeseca.

Egzotična kašica

Sastojci:

  • Pola avokada;
  • 1 velika banana;
  • 2 kašike grčkog jogurta.

Priprema:  Izvadite mesnati dio avokada te ga stavite u blender s bananom i grčkim jogurtom. “Blendajte” dok ne dobijete glatku smjesu. Ostatke stavite u vakumiranu posudu koja može stajati 1 dan u frižideru ili sedam dana u zamrzivaču.

Izvor: Index.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *