Dane provodimo u žurbi i nemamo vremena da dugo boravimo u kuhinji. A pored toga poznato je da su najbolje stvari one najjednostavnije. Ovo zlatno pravilo treba primjeniti i na ishranu, a upravo je to i urađeno u ovih 5 brzih ručkova u kojima ćete uživati.
Tortilje s povrćem
- 1 veća tortilja ili 2 manje;
- 200 ml kisjele pavlake;
- 1/2 crvene paprike;
- 1/2 zelene paprike;
- 1/2 tikvice;
- 1 šargarepa;
- 4-5 pečuraka;
- 1/2 kašičice karija;
- so;
- biber.
Priprema: Pomiješajte pavlaku i kari začin, pa premažite tortilju. Narežite povrće i složite preko pavlake. Posolite, pobiberite i pospite s još malo karija, pa zapecite deset minuta na 250 stepeni.
Brzi gulaš
- 300 g svinjskih šnicli;
- 1 crni luk;
- 1 crvena paprika;
- 1/2 kašičice mljevene crvene paprike;
- 500 ml mesne supe;
- 2 paradajza;
- 150 g šampinjona iz konzerve;
- 250 ml pavlake za kuvanje;
- 1 kašika paradajz koncentrata, ulje;
- So;
- biber.
Priprema: Šnicle narežite na kocke, papriku očistite i narežite isto na kocke, luk nasjeckajte, a paradajz ogulite, očistite od sjemenki i narežite na trakice. U tiganj,, na zagrijejano ulje, stavite meso, začinite solju i biberom i pržite uz povremeno okretanje. Kada ispari dio tečnosti koju je meso ispustilo, dodajte luk, papriku i povremeno miješajući nastavite prženje. Kada luk omekša dodajte koncentrat paradajza, mljevenu papriku, mesnu supu, promiješajte i kada provri kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Zatim dodajte šampinjone, paradajz, pavlaku za kuvanje, promiješajte i kuvajte još 4-5 minuta.
Šnicle u povrću
- 600 g svinjskih ili telećih šnicli;
- 0,5 dl ulja;
- 1 manja tikvica;
- 100 g boranije;
- 100 g kukuruza šećerca;
- 100 g šargarepe;
- mješavina suvih začina.
Priprema: Izlupajte šnicle, posolite i propržite ih na malo ulja. Sklonite ih, pa u isto ulje dodajte sitno isječenu tikvicu, boraniju, kukuruz i šargarepu isječenu na sitne kockice. Sve začinite mešavinom začina i dinstajte oko 15 minuta, da povrće omekša. Zatim, povrće prekrijte šniclama, pobiberite ih i poklopite tiganj, pa dinstajte na tihoj vatri još nekoliko minuta.
Ćureće rolnice
Sastojci:
- 500 g ćurećeg filea;
- 200 g tanko rezane slanine;
- 2 kašičice mješavine suvih začina.
Priprema: Piletinu narežite na trake, pospite začinom i ostavite je oko 30 minuta u frižideru. Zatim je omotajte slaninom i pričvrstite čačkalicama, pa na roštilju ili u roštilj tiganju pecite pileće rolnice dok sa svih stana ne dobiju lijepu boju.
Krompir sa spanaćem i tunjevinom
Sastojci:
- 4 krompira;
- 200 g spanaća;
- 1 konzerva tunjevine u komadima;
- So;
- mješavina suvih začina;
- 100 g pavlake.
Priprema: Neoljušten krompir operite, osušite i pecite u rerni na 220 stepeni oko 40-50 minuta, odnosno dok ne omekša. U međuvremenu očistite spanać i prepržite ga kratko, zatim dodajte začine i pavlaku. Pečeni krompir malo ohladite i oljuštite, pa ga servirajte sa prženim spanaćem i tunjevinom.
Izvor: Blic
Leave a Reply