Kojim namirnicima početi dohranu?

dohranaPitanje od Ane:

Imam bebu od 5 mjeseci koju dojim i planiram da joj uvedem kašicu jedan obrok jer joj je malo samo da je dojim. Naravno kad kažem kašica mislim na domaću koju bih ja isključivo spremala, nikako kupovnu. Čitala sam po raznim forumima da se preporučuje početak sa supicama koje će sadržati sšrgarepu, krompir, tikvu,tikvicu, rižu,blitvu. Osim ovoga, da li bi smjela još šta da joj spremam od povrća ili voća? Da li od voća mogu da joj dajem krušku i bananu konbinovanu ili da skuvam šljive i potom ih izblendam sa bananom?

Odgovor pedijatra Nine Mandić iz PZU Doktorica Mica

Uvođenje nemlječne ishrane je nova  etapa u životu Vašeg djeteta. To znači da se namirnice uvode po tacno utvrđenom rasporedu, s ciljem da se izbjegnu neželjene reakcije organizma, prvenstveno alergijske prirode. Iz tog razloga se nemlječna ishrana uvodi pocevši s rižom tj rižinim pahuljicama, kasnije banana, jabuka…Detalje saznajte od svog pedijatra u Savjetovalistu.

Odgovor od Portala Roditelji.me:

Poštovana, preoporučujemo Vam da pročitate i tekst Početak dohrane – voće i povrće u ishrani odojčeta sa savjetima o početku dohrane koji je za Portal pisala pedijatar Vjera Janković, na ovom linku imate recepte za dohranu, a na forumu portala pronađite još savjeta drugih majki.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *