Slasni razomci – kulinarsko matematički projekat

Ako djeci želite da pomognete da bolje nauče razlomke vrijeme je da primijenite ovaj zanimljivi kulinarsko matematički projekat.

Zajedno pripremite keksiće kružiće koji će im pokazati šta je to nastavnica govorila kada je pričala o razlomcima. Uz to zabavićete se i pojesti ukusne keksiće. Vrijedi probati.

Kombinujete čokoladnu i vanila smjesu i pravite polovine, četvrtine, šestine, osmine, trećine, …

razlomci2

Kako praviti slasne razlomke

Napravite dvije smjese za keksiće – jednu sa čokoladom i jednu sa vanilom (smeđu i bijelu). Keksiće umijesite (odvojeno čokoladnu i vanila smjesu), pa pravite kolutiće i dijelite ih na polovine, trećine, četvrtine, … Pecite ih tako rastavljene. Smjesu za keks možete napraviti od sljedećih sastojaka (za bijelu ne koristite čokoladu već dodajte ekstrakt vanile po želji):

  • 250 g glatkog pšeničnog brašna;
  • 100 g kakaa;
  • 1 – 2 kašičice;
  • 200 g omekšalog maslaca ili margarina;
  • 150 g šećera;
  • 1 kesica vanilin šećera;
  • 3 jaja.

Priprema: Sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo. U zdjeli za miješanje izmiksajte omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Postupno dodavati jedno po jedno jaje i dobro izmiješati. Na kraju dodati prosijano brašno sa kakao. Izmiješati da se dobije kompaktna smjesa. U međuvremenu zagrijati rernu na 180 °C, a lim za pečenje obložiti masnim papirom. Oblikovati male loptice u krugove koje ćete oklagijom istanjiti u krugove, a zatim im  peći oko 15 minuta dok ne postanu lagano hrskave.

Kada su gotovi vrijeme je za spajanje razlomaka.

keksici-razlomci-3

Koliko u jednoj polovini ima četvrtina; Podijelite keksić na šestine, Spojite polovinu i dvije četvrtine, … A sve to možete zabavnije povezati šlag kremom.

Kada kažete djetetu – pokaži mi jednu četvrtinu ono bi treblo da je oboji šlagom. Igra može da se nastavlja do u nedogled i, naravno, ne zaboravite da na kraju vježbe pojedete svoje razlomke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *