Trebamo li djecu tjerati da pojedu sve sa tanjira?

tjeranjedajedeImate li običaj da tjerate djecu da pojedu svu hranu sa tanjira i tek tada im dozvolite da ustati od stola? Ljekari upozoravaju da je takva praksa povezana sa porastom gojaznosti.

Roditelji i dalje podstiču djecu da pojedu cijeli serviran obrok, iako su današnje porcije puno veće nego što su to nekada bile. Kao rezultat toga, djeca sve slabije mogu odrediti kada im je dosta.

Novo istraživanje uključilo je podatke od oko 2.200 adolescenata i 3.500 roditelja. Rezultati su pokazali da su očevi bili skloniji podsticanju djece da pojedu sve sa tanjira. Pritisak je bio veći na dečacima u tinejdžerskim godinama nego na devojčicama.

Porcije hrane su postale veće s vremenom. U 50-im godinama prošlog vijeka konzumiranje cijelog obroka značilo je nešto drugo nego danas. Ljekari upozoravaju da ako djecu podststičemo da se oslanjaju na količinu hrane koja je još ispred njih, neće prepoznati unutrašnje signale koji im govore da su siti.

Neki stručnjaci vjeruju kako se opasnost od dječje gojaznosti pogoršava ako roditelji nisu u mogućnosti prosuditi jesu li njihova djeca zdrave težine ili ne. Veliki broj diece danas ima problema s gojaznošću, a roditelji ponekad ne vide da su njihova djeca zdrave težine, ako su u društvu deblje djece.

Ovo istraživanje objavljeno je u paralelno s istraživanjem doktora Brajana Vansinka s njujorškog univerziteta Kornel, koje kaže da je ključ izbjegavanja prejedanja u manjim obrocima. To istraživanje navodi na zaključak da prisiljavanje djece da pojedu sve iz tanjira loše utiče na kasnije navike u ishrani.

On je proučavao i ponašanje vitkih i debljih osoba na zabavama sa švedskim stolom. Primijetio je da su vitke osobe bile sedam puta sklonije da uzmu manje tanjire i bi prvo proučili što je ponuđeno, a onda su birali svoj obrok.

Mršaviji ljudi više posmatraju koje su namirnice dostupne i na osnovu toga biraju obrok, dok deblje osobe češće uzmu što god je pri ruci, zaključak je njegovog istraživanja.

Izvor: Moj pedijatar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *