Kako naučiti dijete da jede samostalno i da uživa u hrani?

PIŠE:Dr Nina Mandić, pedijatar, Pedijatrijska ordinacija “Doktorica Mica”

dijetejedesamoSuvišno je reći da je uravnotežena ishrana bitna za pravilan rast i razvoj vašeg mališana. I to što raznovrsno, svakodnevno spremate, ne znači da će vaše dijete to voljeti da jede.

Evo par praktičnih savjeta kako da ne pravite greške i kormilo kroz svijet ishrane ne prepustite vašem mališanu:

– Ako dođe do odbijanja i izbirljivosti hrane ne padajte u očaj odmah. To na duže staze ne znači ništa, naoružajte se strpljenjem i ne popuštajte.

– Raznolikost u hrani je važnija od količine.  Ne mora da znači da vaš mališan obavezno mora da pojede sve što ste planirali. Ni vi ne biste voljeli da vas neko tjera na zalogaj više. Važno je da budu zastupljeni svi hranljivi sastojci nego količina koju će dijete pojesti.

– Pronađite neko drugo rješenje. Ako vaš mališan ne voli povrće, potrebna vlakna i vitamine može dobiti i od voća, a ako odbija i voće ponudite voćni sok. Dovijajte se svakako, pa i ako voli nešto što i nije baš korisno, kombinujte to sa zdravijim namirnicama.

– Izbjegavajte nagrađivanje ili kažnjavanje ako jede ili ne jede zdravu hranu. Tako ćete samo postići da se razvije negativan osjećaj prema hrani.

– Neka porcije budu umjerene. Pustite dijete da samo stavi na tanjir koliko želi, ono samo zna koliko mu je dovoljno. Bolje je više puta sipati manje količine.
– Ne pripremajte novo jelo. U slučaju da dijete ne želi jesti ono što ste mu ponudili, nemojte odmah žuriti s novim jelom. Tako ga samo učite da vam zapovijeda što će jesti. Ništa se neće desiti ako preskoči jedan obrok. U ovoj utakmici ste vi glavni i ne popuštajte.

– Važno je da obroci budu u približno isto vrijeme.  Djeca vape za redom i lako se uče redu, i ako na prvi pogled ne izgleda tako. Nikako nemojte praviti predstavu od hranjenja. Razdvojte igru od obroka. Nek dijete sjedi za stolom sa vama, pustite ga da se hrani samo. Poželjno je da ga ponekad uključite i u proces pripreme hrane. Tako ćete ga zainteresovati i da bolje jede.

– Izbjegavajte slatkiše i voćne sokove. To su uglavnom prazne kalorije koje zauzimaju mjesto za ostale hranljive materije. Takođe su opasnost za gojaznost. Nek se tačno zna kad se i šta jede za doručak, ručak, večeru i dvije užine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *