Ne govorite djeci da je povrće zdravo možda ga počnu jesti

povrceVećina roditelja pokušava da privoli dijete da pojede nešto voća ili povrća objašnjavajući kako se od toga raste, da će biti snažni…

Istraživanje Univerziteta u Čikagu, u kome su učestvovala djeca starosti između tri i pet godina, pokazalo je da su manje šanse da mališani pojedu namirnice za koje im govorite da su zdrave. I izgleda da razlog za to nije dječiji inat.

Naime, mališani uglavnom vjeruju da namirnice koje će od njih načiniti Popaja jesu zdrave, ali nauštrb ukusa.

Zato stručnjaci preporučuju da roditelji jednostavno stave ove namirnice u tanjir bez ikakvih daljih objašnjenja.

“Ako kažete djeci da će ih određena hrana učiniti jakim, oni će zaključiti da ona vjerovatno nije baš ukusna i odbijaće da je jedu. Zato im recite da su te namirnice ukusne i ne objašnjavajte im ništa više od toga”, savjetuju autori studije dr Majkl Majmaran i dr Ajelet Fišbah.

Kako bi ispitali ovu tvrdnju, njih dvojica sproveli su nekoliko eksperimenata u Ilinoisu.

U jednom od eksperimenata, istraživači su pričali djeci dve različite verzije iste priče, o djevojčici Tari koja je jela keks svakog dana prije nego što bi počela igru sa drugarima. U jednoj grupi mališana istraživači su se, prilikom pričanja priče, fokusirali na to koliko je keks zdrav i kako je djevojčica od njega postala izuzetno snažna.

Rezultati studije pokazali su da je pretpostavka autora bila tačna – nakon toga, djeca su jela manje zdravog keksa koji je predstavljen kao zdrav.

Većina mališana zdravu hranu povezuje sa frazama “bićeš snažan”, “dobro je za tebe”, “porašćeš od toga”, “daće ti energiju”, ali smatraju da namirnice “od koji se raste i jača” nisu baš najukusnije.

Izvor: B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *