Napravite domaći sir na starinski način

domacisirDomaći prevreli sir može da stoji dugo u frižideru, a količinu soli podešavate prema svom ukusu!

Sastojci (za oko 800 gr sira):

  • 4l svježe pomuzenog mlijeka;
  • 1 kašika sirila;
  • so.

Priprema: U mlako mlijeko sipajte kašiku sirila, promiješajte i poklopite, pa ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.

Ujutru procijedite usireno mlijeko kroz pamučno platno pa okačite da se dobro ocijedi. Kad masa počne da se odljepljuje od platna, postavite sve na rešetku i pritisnite odozgo težim predmetom (dobro će poslužiti šerpa napunjena vodom). Sir treba cijediti nekoliko sati. Kad se dobro ocijedi, nastaje meka ali kompaktna masa koju ćete moći – doduše, nježno i pažljivo, da odmotate iz platna i prebacite u čist, dubok sud širok dovoljno da sir u njega lijepo “legne”. Provucite vrhom oštrog noža linije kroz sir – sjecite na kocke ili rombove – pa posolite po želji i odozgo pritisnite malim tanjirom da otpusti još malo surutke. U međuvremenu, prethodno ocijeđenu surutku posolite i prokuvajte pa kad se ohladi prelijte preko sira i poklopite.

Ostavite sir da stoji još barem 12 sati na sobnoj temperaturi, a onda premjestite na hladno (ne u frižider) i ostavite još 12 sati. Za to vrijeme sir “previre”, ali već možete da probate pa čak i da ga servirate kao mlad sir. Kad dostigne ukus i tvrdoću koja vam se sviđa, prebacite očvrsle kocke sira u sud u kojem ćete ga čuvati u frižideru i prelijte surutkom.

Izvor: Lisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *