Napravite domaće piškote

domacepiskoteDa li ste znali da piškote možete napraviti sami? Veoma su sličnog ukusa kao i one kupovne. Uvjerite se i sami i isprobajte ovaj recept.

Sastojci:

  • 140 g mekog brašna;
  • 6 jaja;
  • 120 g šećera;
  • 1 vanilin šećer;
  • šećer u prahu po potrebi.

Priprema: Označite običnom olovkom na papiru za pečenje oblik i dužinu piškota. Odvojite žumanca od bjelanaca, pa bjelanca umutite u čvrst snijeg i dodajte im 100 g šećera, pa još malo mutite. U odvojenoj posudi veoma pjenasto umutite žumanca sa 20 g šećera.Dodajte pola količine bjelanaca u žumanca i pokretima odozdo nagore izmiješajte dvije smjese. Zatim dodajte i ostatak bjelanaca i takođe pažljivo promiješajte.

Brašno stavljajte u smjesu posipajući ga malo pomalo kao da “prskate” po površini, dok istovremeno lagano kašikom miješate dok se sve ravnomjerno ne sjedini. Stavite smjesu u poslastičarski špric sa okruglim nastavkom i izvlačite piškote na iscrtani papir.

Piškote pospite šećerom u prahu radi hrskavosti. Pustite da odstoje 2 minuta, pa ponovite postupak sa šećerom u prahu. Pecite u rerni zagrijanoj na 200°C od 8 do 10 minuta, dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Izvor: Hrana za ušu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *