Najlakše je spremiti, ali treba smisliti! Da ne biste razmišljate svaki dan o tome šta ćete kuvati, evo nekoliko predloga za jednu sedmicu. I što je najvažnije, za njih ne treba puno vremena.
Sastojci:
- 6 velikih krompira;
- 250 g mljevenog mesa;
- 1 1/2 šolja pirinča;
- 1 crveni luk;
- 1 šargarepa;
- suvi začin;
- biber;
- 1 konzerva sjeckanog paradajza;
- 1 kašika paradajz pirea.
Priprema: U šerpi izdinstajte isječenu šargarepu i luk, dodajte meso, biber, začin. Kad je meso gotovo, dodajte isjeckani paradajz i paradajz-pire. U međuvremenu ogulite krompire i isjecite ih malo krupnije nego za pomfrit. U vatrostalnu posudu poređajte red krompira, zatim pirinač. Preko toga stavite izdinstano meso, a zatim odozgo poređajte ponovo krompir. Sve to prelijte vodom tako da prelije krompir. Na posudu stavite foliju i ubacite u rernu da se peče oko 50 minuta na 200 stepeni. Desetak minuta pre nego što izvadite iz rerne, skinite foliju da se đuveč zapeče.
Sastojci:
- 500 g pilećeg filea;
- 4 jaja;
- 3 kašike brašna;
- 1 kašičica soli;
- 2 kašičice senfa;
- 2 kašike kečapa;
- 1 kašika aleve paprike;
- 1/2 kašičica bibera.
Priprema: Šnicle izlupajte. Jaja umutite viljuškom. Dodajte brašno, senf, so, kečap, biber i mljevenu crvenu papriku. U tu smjesu umočite svaku šniclu i ređajte u činiju. Ostatak prelijte preko šnicli i ostavite da prenoći u fržideru. Sjutradan pecite na vrelom ulju. Poslužite uz pire krompir.
Piletina sa prazilukom
Sastojci:
- 600 g piletine;
- 1 kašičica mljevene crvene paprika;
- 40 g maslaca;
- 700 g praziluka;
- 150 ml bijelog vina;
- 100 ml kisjele pavlake;
- 1 kašika suvog začina.
Priprema: Piletinu narežite na komade, a praziluk na kolutove. Na zagrijanom maslacu propržite meso i pripremljeni praziluk. Dodajte mljevenu crvenu papriku i zalijte sa 100 mililitra tople vode. Promiješajte, dodajte suvi začin i nastavite da dinstate na laganoj vatri zalivajući meso vinom dok ne omekša. Na kraju umiješajte kisjelu pavlaku. Piletinu poslužite uz pečeni krompir.
Džigerica u slanini
Sastojci:
- 1/2 kg pileće džigerice;
- 1/2 kg dimljene slanine;
- prezla.
Priprema: Pileću džigericu operite i ostavite da se dobro ocijedi. Isijecite je na pola ili četvrtine, u zavisnosti od toga koje je veličine šnit slanine. Slaninu isjecite na tanke šnite. Svako parče džigerice uvaljajte u prezle i zavite u slaninu. Slažite u vatrostalnu posudu i pecite dok ne porumeni.
Riba u soja sosu sa pirinčem
Sastojci:
- 1 kg ribe po želji;
- đumbir;
- 1 praziluk;
- 2 kašike ulja;
- 1 dl soja sosa za ribu i morske plodove.
Priprema: Očistite ribu i napravite lagane proreze u ribljem mesu s jedne i druge strane. Isjeckajte đumbir i praziluk na uske tanke štapiće i stavite ih u proreze ribe. Ribu kuvajte na pari oko deset minuta. Zagrijejte ulje u posebnoj posudi i u njega dodajte začine ili ljute papričice. Vruće ulje prelijte preko ribe. Na kraju sve zalijte soja sosom i ribu poslužite s kuvanim pirinčem.
Pirinač sa pečurkama i povrćem
Sastojci:
- 2 šolje pirinča;
- 800 gr pečuraka;
- 1 glavica crnog luka;
- 500 g spanaća;
- 1 zelena paprika;
- 1 crvena paprika;
- 1 žuta paprika;
- malo ulja;
- peršun;
- so;
- biber;
- mješavina suvog začina.
Priprema: Izdinstajte pečurke i luk na malo ulja, prokuvajte spanać i posebno pirinač. Kad sve to pripremite, u vatrostalnu posudu sipajte malo ulja i razmažite, pa stavite jedan red pirinča, jedan red pečuraka i ponovite postupak još jednom. Isjeckajte spanać pa stavite odozgo i dodajte papriku isječenu na štapiće. Ubacite u rernu i pecite na 180 stepeni 25-30 minuta dok se ne zapeče.
Sastojci:
- 500 g miješanog mljevenog mesa;
- 1 glavica crnog luka;
- 2 kriške hljeba;
- 1/2 veze peršuna;
- 3 jaja;
- 4 dl pavlake;
- 1/2 kašičice bijelog luka u granulama;
- so;
- biber;
- suvi začin;
- ulje.
Priprema: Hljeb natopite u vodi pa ocijedite i izmrvite, dodajte sitno sjeckani crni luk i peršun, mljeveno meso, jedno jaje, so, biber, suvi začin. Ručno izmiješajte smjesu za pljeskavice i oblikujte manje, malo deblje pljeskavice, pa ih pržite sa obje strane. Zatim ih poređajte u nauljenu vatrostalnu posudu. Umutite pavlaku s dva jaja, dodajte suvi začin i bijeli luk u prahu, pa nalijte preko pljeskavica i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.
Izvor: Blic
Leave a Reply