Domaći i zdravi gumeni bomboni

Vaša djeca vole gumene bombone? Imamo za vas recepte za najjednostavnije, najukusnije i, što je najvažniije, najzdravije gumene bombone koje možete zamisliti. Mogu biti oblika koji želite, odnosno kalupa koje imate. Iz samo par sastojaka dobićete zanimljiv rezultat koji bez griže savjesti možete ponudi djeci u tren oka.

Da biste ih napravili potrebni su vam: želatin, med, voće i ukrasne silikonske posudice za led. Možete koristiti želatin životinjskog poijrekla ili biljni (agar agar, koji se dobija od alge neutralnog ukusa), koji možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.

Gumeni bomboni od jagoda

jagodebombPripremite: 4 jagode, 1 kašiku svježeg soka limuna, trećinu šolje vode, 3 kašike želatina, 3 kašike meda.  Jagode, limunov sok i vodu izmiksajte. U manjoj šerpici na niskoj temperaturi pomiješajte ovu smjesu sa želatinom i medom. Kada se smjesa izjednači i otopi sklonite šerpicu sa šporeta, kašikom punite kalupe, pa ih stavite u zamrzivač na 5 minuta. Nakon toga su spremne i lako ćete ih izvaditi iz modli.

Gumeni bomboni od kokosa

Pripremite: 3 kašike želatina, 3 kašike meda, trećinu šolje kokosovog mleka, 2 kašike vode, 1 kašičicu ekstrakta vanile i 1 kašiku kokosovog brašna. U manjoj šerpici na nižoj temperaturi pomiješajte sve sastojke, osim kokosovog brašna. Sačekajte da se otopi, dodajte kokosovo brašno, izmiješajte, pa kašikom punite kalupe smjesom. Takođe, stavite u zamrzivač na 5 minuta i nakon toga su spremne za isprobavanje.

Uzmite u obzir i činjenicu da sokovi nekih plodova biljaka bogatih enzimima mogu uništiti želatin, posebno mango, ananas i smokva tj. svježe cijeđeni sokovi ili blendanu pulpa. Posebno ukusni gumeni bombini mogu se dobiti od soka od zove.

Izvori: BioBio
              Lifepress magazin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *