Pečeno povrće za zdravu dijetu

pecenopovrceBareno povrće često ima pomalo bljutav ukus jer mnogi sastojci zapravo ostanu u vodi u kojoj se kuvalo. Zato je pečeno povrće odlična alternativa, naročito za gurmane koji pokušavaju da oslabe.

Čak i oni koji izbjegavaju povrće u širokom luku zavoljeće novi način pripreme cvekle, karfiola, tikvica, kupusa…

Pečenjem se zadržavaju najljepše arome povrća, a površina postaje karamelizovana i hrskava. Uključite rernu na 220 C, povrće očistite, posolite i pobiberite pa ga ovlaš premažite uljem i poređajte na pleh sa podmazanim papirom za pečenje. Uz pečeno povrće možete poslužiti i odgovarajuće sosove i prelive za one dane kad smijete malo i da „zgriješite” u dijeti.

Špargle

Priprema: Odsijecite drvenasti donji kraj. Vrijeme u rerni: 15-20 minuta.  Dodaci: iscijedite malo limuna preko povrća i nasjeckajte malo peršuna.

Cvekla

Priprema: Male ostavite ucijelo, a veće isjecite na četvrtine. Zamotajte komade u aluminijumsku foliju. Vrijeme u rerni: 45 minuta – 1 sat. Dodaci: Prelijte sa malo jogurta ili narendajte malo kozjeg sira.

Brokoli i karfiol

Priprema: Isijecite na male komade, tako da budu jednaki. Vrijeme u rerni: 35-45 minuta.  Dodaci: Prelijte sa malo soka od limuna ili narendajte parmezan.

Prokelj

Priprema: Odsjecite donji dio, velike presjecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete, a male ostavite ucijelo. Vrijeme u rerni: 20-25 minuta.  Dodaci: Prelijte sokom od limuna.

Kupus

Priprema: Isijecite na debele kriške, pa onda na manje komade. Vrijeme u rerni: 45 minuta – 1 sat, s tim što parčiće treba da okrećete. Budite pažljivi da se listovi ne razdvoje.  Dodaci: Poprskajte balzamiko sirćetom.

Šargarepe

Priprema: Odsijecite vrhove, očistite površinu pa rasjecite po dužini.  Vrijeme u rerni: 40 minuta.  Dodaci: Prije pečenja možete posuti sjeckanim ruzmarinom ili bijelim lukom. Kad budu pečene, poprskajte balzamiko sirćetom.

Pečurke

Priprema: Odsjecite vrhove. Ostavite pečurke cijele ili presjecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete.  Vrijeme u rerni: 20-30 minuta.  Dodaci: Prije pečenja možete posuti sjeckanim ruzmarinom, a poslije pečenja sa malo svježeg bosiljka.

Krompir i batat (slatki krompir)

Priprema: Isjecite na kriške, a ako možete dobro da očistite koru, možete je čak ostaviti i neoljuštenu. Vrijeme u rerni: 45 minuta – 1 sat.  Dodaci: Dodajte svjež sjeckan ruzmarin prije pečenja.

Paradajz (čeri ili “šljiva”)

Priprema: Čeri ostavite ucijelo, a “šljiva” paradajz presjecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete.  Vrijeme u rerni: 20-25 minuta.  Dodaci: Pospite orije pečenja sjeckanim bijelim lukom ili svježim bosiljkom i / ili izmrvljenim feta sirom poslije pečenja.

Tikvice

Priprema: Odsjecite krajeve, rasjecite na ploške ili kriške. Vrijeme u rerni: 20 – 30 minuta.  Dodaci: Poslije pečenja pospite sjeckanim listićima nane ili bosiljka ili poprskajte limunovim sokom.

Izvor: Sensa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *