Greške koje kvare i najukusniji recept

Depressed and sad woman in kitchenLoš ukus umaka, suho pečeno meso ili vodenasto varivo. Tako vam jelo može ispasti, iako ste radili po dobrom receptu, upotrijebili sve predviđene sastojke i striktno pratili svaki korak koji je u receptu naveden.

Problem je naime u sitnim greškama koje savršeno jelo kvare, a ovo su neke od najčešćih koje se  lako mogu ispraviti.

1. Vrenje umjesto ukuvavanja
Vrenje je ukuhavanje tečnosti na najjačoj temperaturi dok je ukuvavanje lagano vrenje s tek nekoliko povremeno vidljivih mjehurića na površini. Razlika između ova dva načina kuvanja je najvažnija za pripremu ukusnih variva. Da bi se u umaku zadržali svi prirodni sastojci potrebno je kuvanje na niskoj temperaturi. U protivnom tečnost isparava, zahtjeva dolijevanje čime se smjesa razvodnjava, a sastojci postaju suvi i prekuvani.

2. Pretrpavanje lonca komadima mesa prilikom pečenja
Najčešća greška koju mnogi rade u nastojanju da požure pripremu obroka je pretrpavanje lonca komadima mesa. U ovom slučaju meso će se sporije peći jer temperatura ulja pada, a osim toga prilikom pečenja hrana ispušta vlagu koja ukoliko nema prostora između komada mesa ne isparava nego se zadržava. Rezultat je umjesto pečenog, kuvano meso.

3. Nedovoljno zagrijan tiganj
Korak koji mnogi preskaču prilikom pripreme prženog mesa ili povrća je prethodno zagrijan tiganj ili šerpa. Naime ukoliko ulje stavite na hladni tiganj ono neće dugo zadržati toplinu, jer mu je inače osigurava dobro zagrijana površina za pečenje. Osim toga meso će izgubiti sočnost jer će svi sokovi ispariti, i vrlo je moguće da gornji sloj zapne za tiganj.

4. Prekratko “odmaranje” komada mesa nakon pečenja
Definitivno najbrži način da uništite sav uloženi trud u pripremu sočnog pečenja je rezanje netom nakon vađenja iz pećnice. Naime na taj način svi sokovi će izletjeti van, a meso će ostati suvo. Pravilo je da male komade mesa ostavite oko pet minuta da odleže, dok je za prožimanje sokova kroz svaki dijelić većeg komada potrebno oko 20 minuta mirovanja na sobnoj temperaturi.

5. Iz fižidera direktno u lonac
Hrana direktno iz frižidera ubačena u vrući lonac najčešće je neukusna, loše pečena i kuvana iznutra, dok spoljni sloj ostaje prepečen ili prevuhan. Kako bi izbjegli ovu grešku svaku namirnicu ostavite na sobnoj temperaturi barem 20 minuta prije pripreme na šporetu.

6. Povrće ostavljeno da se kuva u upijenoj kipućoj vodi
S kuvanim povrćem treba vrlo oprezno, s obzirom da se najčešće radi o nježnim listovima i stabljikama. Jedan mali propust dovoljan je da umjesto al dente zalogaja dobijemo kašastu smjesu. Kako bi povrće zadržalo čvrstoću i kompaktnost potrebno ga čim je kuvano procijediti i kratko preliti hladnom vodom. Naime povrće upija vodu i ukoliko ga ne rashladimo ona kipuća od kuvanja će razmekšati njegovu teksturu.

7. Pogrešno rezano meso
Meso rezano duž vlakana prilikom pečenja uzrokovaće isušivanje i savijanje krajeva šnita. Jednostavan trik kojim ćete izbjeći tvrdo pripremljene šnicle je pravilno rezanje, ono treba biti suprotno smjeru vlakana.

Izvor: Zadovoljna.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *