Domaći eurokrem

eurokremNekada smo kod kuće pravili eurokrem ili čokoladu, ali zato jer nijesmo imali mogućnost da ih kupimo, i tih vremena ne želimo da se prisjećamo, zato sada pravimo domaće jer je zdravije ali i izazovnije:) Recept za domaći eurokrem prenosimo sa sajta Coolinarika.

Sastojci:

  • 200 grama maslaca (pokušajte da nađete neslani);
  • 1-2 dcl mlijeka, što masnije 3,2% mlje;ne masti a može i više;
  • 3,5 kg mlijeka u prahu;
  • 300-500 grama šećera u prahu (ili običan šećer);
  • 100 grama tamne čokolade (ili kakao praha);
  • 100 grama pečenih lješnika (može i bez lješnika);
  • prirodni ekstrakt vanile (bočica ili 2 kesice vanilin šećera);
  • malo rogača ;
  • 3 jaja (nije obavezno).

Napomena: Ako ste u prilici kupite neslani maslac i domaće mlijeko. Zbog intezivnijeg ukusa mleka i prisustva mlječnih proteina koristi se mlijeko u prahu. Šećer možete koristiti koji hoćete, ako želite malo zdraviji recept za eurokrem uzmite 500 grama tamnog šećera ali budite svjesni da će ukus dobiti aromu karamele. Uzmite jednu tablu što kvalitetnije tamne čokolade. Domaćice obično koriste čokoladu za kuvanje ali će recept za eurokrem biti bolji ako se koristi neka jaka crna čokolada. Pečeni lješnici trebaju da budu fino samljeveni. Prirodni ekstrakt vanile se dobija od štapića vanile koji se fino izrendaju da dobijete prefinjenu aromu vanile. Ekstrakti vanile deluju suviše vještački. Jaja nisu obavezna, ali ako želite da vaš recept za eurokrem bude vrhunski onda ih upotrijebite.

Priprema: Kod recepta za eurokrem su bitne prave masnoće i kvalitet nosioca ukusa, mlijeka i čokolade. Maslac je prava masnoća, a dobro mlijeko i čokolada nose ukus i doživljaj eurokrema. U malo mlijeka se blago rastopi na tihoj vatri maslac i uz lagano miješanje se dodaje šećer i mlijeko u prahu. Koristiti mikser da se dobije ravnomjerna i glatka masa. Ako vam je masa gusta dodajte još malo mlijeka po potrebi. Kuvajte desetak minuta dok se masa ne ujednači i sav šećer ne istopi. Sklonite sa vatre i dodajte ekstrakt vanile u masu. Masu za eurokrem podijelite na dva dijela.

U jednoj šerpi gde je bijeli eurokrem dodajte lješnik ako želite da dobijete aromu lješnika ali nije potrebno, možete ostaviti kao mlječni krem. Drugu količinu eurokrema vratite na tihu vatru i dodajte izlomljenu crnu čokoladu i miješajte par minuta dok se čokolada ne istopi i ne sjedini do kraja. Dodajte malo rogača po ukusu. Sklonite sa vatre, ostavite par minuta da se ohladi i onda dodati umućeno žumance i dobro umiješati.

Dok je još topao eurokrem sipati ga posudu ili u tegle. Domaćice obično vole da ga sipaju u duetu, istovremeno sipajući i beli i tamni krem, pa uradite i vi tako. Možete se igrati pa okretati posude i uvrtati mlaz masa i stvarati zanimljive oblike u tegli.

Reept za eurokrem je jednostavan i lak i ne zahtijeva mnogo vremena, samo malo vještine da se postigne prava konzistencija i da se vodi računa o sastojcima i o par detalja.

Posni eurokrem

Umjesto maslaca koristite margarin. Umjesto mleka koristite sojino mlijeko, umjesto mlijeka u prahu koristite biljno mlijeko u prahu od soje, pirinča, ovsa ili prosa. Koristite posnu čokoladu za kuvanje za posni eurokrem. Jaja ne koristite ali ih možete zamijeniti sa kašikom soja lecitina.

Izvor: Coolinarika

Uživajte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *