Sa kojim mlijekom pripremati obroke bebi?

bebajede1Pitanje od Slavice:

S obzirom da stalno slušamo o tome da djeci do godinu dana ne treba davati kravlje mlijeko, osim u malim količinama za pripremu nekog obroka, interesuje me kako da postupim sa bebom od 7 mjeseci u pripremi hrane, npr griza.. Da li je bolje davati možda dnevno mlijeko u kesi? Beba je inače na formuli od drugog mjeseca.

Odgovor od pedijatra, dr Nine Mandić, PZU Doktorica Mica

I mlijeko koje ste davali ranije, tj formula je u osnovi kravlje mlijeko, ali je njegov sastav prilagođen nježnom bebinom stomačiću. Imate više mogućnosti. Možete koristiti takozvanu dvojku tj. formulu koja je planirana za uzrast od 6 mjeseci do godinu dana. Dobar izbor je i mlijeko koje Vi spominjete, dnevno. Ako iz bilo kojeg razloga niste u mogućnosti da koristite prethodna dva, možete koristiti i klasičnu kravicu 3,2 % ,tj punomasno, bez dodatka vitamina (vitamin D vjerovatno dajete svakodnevno). Od navršenih godinu dana se preporučuje mlijeko s 2,8% mlječne masti. Dala sam Vam više mogućnosti, jer ne postoje čvrste preporuke o davanju kravljeg mijeka poslije 6. mjeseca.

Odgovor od Amele Ivković O’Reilly, dipl. nutricionistkinja

Kada pripremate hranu za Vašu bebu, možete koristiti zobeno ili rižno mlijeko, koje ima veće zdravstvene beneficije bez štetnih hormona i antibiotika koji su neizbježni dio komercijalnog kravljeg mlijeka.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *