Gojaznost bi mogla postati novi standard za djecu u Evropi

gojaznost2Trećina jedanaestogodišnjaka u Evropi je gojazna, pokazalo je najnovije istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koje je utvrdilo da je najveći broj gojazne djece u Grčkoj, a zatim u Portugalu, Irskoj i Španiji.

Osim 11-godišnjaka u opasnosti su i petogodišnjaci, od kojih je gotovo 23,5 odsto dječaka i 21,6 odsto djevojčica gojazno. U 23 od 36 država djeca se ne kreću dovoljno i jedu hranu bogatu mastima i soli.

Gojaznost bi mogla da postane novi standard za djecu i odrasle, upozoravaju iz SZO i procjenjuju da će do 2030. godine 36 odsto muškaraca i 33 odsto žena biti gojazno.

„Naše viđenje “normalnog” se promijenilo. Biti gojazan danas je toliko uobičajeno da bi moglo da postane novi standard. Upravo zbog toga ne smijemo dozvoliti da još jedna generacija odraste s idejom da je gojaznost norma“, ocijenila je regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Zsuzsanna Jakab.

Prema njenim riječima, fizička neaktivnost u kombinaciji s jeftinom hranom bogatom mastima, šećerom i soli može biti smrtonosna.

Vođa odjeljenja za ishranu, fizičku aktivnost i gojaznost, Joao Breda smatra da bi zdrava ishrana trebalo da bude svima dostupna, bez obzira na društveni status, ali i da treba pripaziti i na vježbanje u čemu veliku ulogu igraju škole, bolnice i poslodavci.

Svjetska zdravstvena organizacija osudila je djelovanje lanaca brze hrane koji reklamiraju masnu hranu bogatu šećerom čak i u školama i sportskim centrima. Neke države, poput skandinavskih zemalja i Francuske su im uspjele odoljeti. One su poboljšale školsku hranu i uvele više voća i povrća u svakodnevne obroke.

Izvor: Tportal

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *