Sutlijaš ne mora da bude jednostavno spremljen, kako smo navikli ili samo sa dodatkom nekoliko začina. Možete ga spremiti na ove vrlo neobične ali izazovne načine koji će zadovoljiti i vaše male izbirljivce s tim što od godišnjeg doba zavisi da li ćete imati na raspolaganju sve vrste voća koje su u receptima ali ga možete zamijeniti nekim odgovarajućim sezonskim.
Pečeni sutlijaš sa breskvama
- 450 g pirinča;
- 50 g suvog grožđa;ž
- 50 g maslaca;
- malo soli;
- kašika šećera;
- kesica cimeta;
- 300 ml soka od breskve;
- 120 ml mlijeka;
- 120 ml slatke pavlake;
- 2 velike zrele breskve.
Priprema: Suvo grožđe potopite u malo tople vode i sve sameljite u blenderu. U šerpicu sipajte sok, dodajte samljeveno suvo grožđe i pustite da proključa. U to dodajte pirinač, šećer, pola kesice cimeta, polovinu maslaca, so, polovinu mlijeka i polovinu slatke pavlake. Pustite da ponovo proključa, a zatim na tihoj vatri kuvajte još pola sata uz povremeno miješanje i dolivanje preostalog mlijeka i pavlake. Preostalim maslacem podmažite vatrostalnu posudu i u nju izlijte polovinu sutlijaša. Preko pospite sjeckanim breskvama i prelijte ostatkom sutlijaša. Zapecite kratko u rerni, pospite preostalim cimetom i poslužite toplo.
Anžerijski sutlijaš
- 250 g šećera;
- 4 veće kruške;
- vanilin šećer;
- 250 g pirinča;
- 1 l mlijeka;
- šipka vanile;
- kašika maslaca;
- prstohvat soli;
- kašika sitno narendane pomorandžine kore;
- 6 žumanaca;
- kašika slatke pavlake;
- 100 g kandiranog voća.
Priprema: Zagrijejte polovinu šećera s velikom čašom vode i pustite sirup da ključa pet minuta. Kruške oljuštite, ali im ostavite peteljke. Dodajte sirupu vanilin šećer i vode toliko da kruške ogreznu. Poširajte kruške u tako pripremljenom sirupu dok ne omekšaju. Kuvajte pirinač u mlijeku, zajedno sa preostalim šećerom, šipkom vanile, maslacem, solju i pomorandžinom korom, pa kad provri, nakon 20 minuta ga skinite s vatre i dodajte mu žumanca umućena sa slatkom pavlakom. Potom ga stavite u kalup, dodajte mu krupno sječeno kandirano voće i sačekajte da se stegne. Potom ga izvrnite na poslužavnik, oko njega napravute vijenac od prepolovljenih krušaka, prelijte mlakim sirupom i poslužite.
Voćni sutlijaš
- 250 g pirinča;
- 6 kašika šećera;
- 500 ml mlijeka;
- puding od vanile;
- 150 g kajsija;
- 1 l vode.
Za dekoraciju:
- 300 g očišćenih kajsija;
- 50 g šećera;
- 100 ml vode.
Priprema: Oprani pirinač nalijte vodom i kuvajte dok ne omekša, a skoro sva voda ne ispari. Puding razmutite sa malo mlijeka. Pirinču dodajte šećer i razmućeni puding. Kuvajte na laganoj vatri i dolivajte postepeno mlijeko sve dok ne dobijete odgovarajuću gustinu. Za rjeđi sutlijaš sipajte više mlijeka. Sutlijaš, dok je još topao, razlijte u kalupe i dobro ohladite. Stavite da se kuvaju šećer i voda, pa dodajte kajsije isječene na kriške. Kratko kuvajte i ohladite. Ohlađen sutlijaš izvadite iz kalupa i poslužite preliven kuvanim kajsijama.
Izvor: Blic
Leave a Reply