Ispoljavanje alergije na pojedinu hrana

mlijecniproizvodiPitanje od Veronike:

Imam sina od 2 godine koji ima alergiju na proteine kravljeg mlijeka i bjelanca. U posljednje vrijeme ima dosta meku stolicu, minimum 2x dnevno koja je puna neceg što liči na pjesak. Mene interesuje da li je moguće da mu smeta još nesto od hrane i da se na taj način ispoljava. Napominjem da kao zamjenu za mlijeko pije Allernovu i ne konzumira nikakve druge mliječne proizvode.

Odgovor od Amele Ivković O’Reilly, dipl. nutricionistkinja

Mekana stolice je znak da je sluznica crijeva upaljena i da ne absorbuje kvalitetno hranu, i vrlo često može biti znak neke intolerancije. Nabolje je da se stavi na vrlo jednostavnu ishranu, i onda svakih 24/48 sati da mu se daje hranu na koju se sumanja da je alergičan, a zatim prati reakcija narednih 48 sati.

Vaš sin ne treba zamjenu za mlijeko, tako da mu kvalitetan kalcijum i ostale bitne minerale i vitamine morate osigurati kroz kvalitetnu ishranu. Dakle, pobrinite se da jede raznoliko voće i povrće, meso – idelno kroz čorbice sa povrćem, ribu i kvalitetne vegeterijanske proteine, mahunarke, sočiva I slično, i kvalitetne masti (iz orašastih plodova, mljevenih sjemenki, maslinovog ulja). Izbacite sve rafinisane ugljene hidrate i šećer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *