Čime zamijeniti bijeli šećer u ishrani?

PIŠE: Mila Kostić, Smart Food

cijapudingKoliko god stručnjaci pisali o štetnosti  šećera čini se da naša reakcija izostaje.  I dalje sebi i svojoj djeci pružamo mogućnost konzumiranja šećera  u neograničenim količinama.  Osim kada dođe do ozbiljnih oboljenja, a dijabetes je svakako jedna od njih. To je vrlo rasprostranjena bolest  i brzo se širi, ali svi mislimo da se takva nevolja neće nama desiti.  A može se desiti bilo kome i bilo kad.

A šta je bijeli šećer?

Visoko procesuirana, rafinisana namirnica koja nam pravi brojne probleme kao što je poremećaj varenja, višak masnoće  tj  visok krvni pritisak, holesterol, karijes, dijabetis, povećava sklonost  ka  infekcijama.

Pa zašto je toliko tražen i poželjan?

Sladak ukus je poznat u ljudskoj prehrani i još od majčinog mlijeka. I te ukuse svakako ne treba izbjegavati, jer su potrebni našem organizmu. To mišljenje nutricionisti potpuno dijele.  Ali isto tako su saglasni da izvor slatkih ukusa ne treba biti bijeli šećer jer on ne donosi ništa korisno. A smatra se i supstancom koja stvara zavisnost,  isto kao kafa, alkohol, duvan.

Kako bijeli šećer djeluje na organizam?

Bijeli šećer  je namirnica koja se u organizumu  odmah apsorbuje,  dovodi  do naglog povećanja glukoze u krvi jer ne prolazi proces postupnog  varenja.  Nakon apsorbcije nivo glukoze u krvi naglo raste i ona se mora što prije odvesti do ćelija.  Glukozi  treba hormon insulin da je transportuje do ćelije. Zbog povećanog nivoa šećera u krvi organizam počinje povećano da luči insulin čime odmah narušava hormonsku ravnotežu.  To za sobom povlači i druge reakcije organizma i sve one vode brojnim oboljenjima.  Pogotovo ako se sjetimo koliko puta u toku dana jedan takav šok priredimo svom organizmu.  Za metabolizam šećera organizam troši enzime, minerale, vitamine a za uzvrat dobija trigliceride odnosno masnoće.  Prirodno organizam višak energije  (šećera) skladišti u obliku masnoće. Nutricionisti često kažu „Energija koju ne potrošite sjedićete na njoj“.

Dugotrajno visok nivo glukoze  će na kraju rezultirati dijabetisom 2,  gubitkom kalcijuma,  prehladama, infekcijama i brojnim drugim problemima.

Šećer ubija  imune ćelije

Studije pokazuju da konzumiranje 100gr  šećera  u jednoj porciji  prepolovi broj imunih ćelija za dva sata po unošenju u organizam.  Ako to znate onda je jasno zašto  se prehlade često  dešavaju poslije nekog rođendana  gdje se nemilice služe zaslađeni sokovi, grickalice i na kraju rođendanska torta.   I dalje konzumiranje šećera će prehladu  neprekidno  vraćati i pored  upotrebe ljekova.

Bijelog šećera imate u svim vrstama industrijske hrane.  Gazirani sokovi, zaslađeni jogurti, kozervirana hrana, pekarski proizvodi i to mnogo više nego se pretpostavlja.

Alternativa bijelom šećeru

Šećer bijeli ili smeđi  je prosti ugljeni hidrat i ima zdravu alternativu. Probajmo po malo mijenjati  loše navike u ishrani.

Osnov piramide zdrave ishrane su žitarice. Cjelovite.  Izvor  su složenih ugljenih hidrata  koje se postupno  razlažu u organizmu  i pretvaraju u glukozu. Organizam postupno i uravnoteženo luči hormon insulin koji glukozu nosi do ćelija.  One sa sobom nose brojne vitamine, minerale, izvor su proteina, vlakana.  I slatkog su ukusa. Probajte jedan jednostavan eksperiment. Žvaćite dugo bilo koju cjelovitu žitaricu skuvanu. Što je duže budete žvakali osjetićete da je sve slađa i ukusnija.  Zvaćite isto tako neku industrijsku hranu duže i postaće neukusna iako je na početku bilo suprotno.

Zamijenite bijeli ili smeđi šećer  zdravijim alternativama.  Koristite med, zaslađivače od žitarica – ječmeni slad, rižin slad, javorov sirup. Koristite prirodne zaslađivače iz palete super hrane koji imaju nizak glikemijski  indeks i pogodni su i za dijabetičare. To su agavin sirup, lukuma, mesquite, šećer kokosove palme, yacon.  I sa tim zaslađivačem napravite sebi  i djeci  na primjer, jedan zdrav  slatkiš.

čijaČIJA (CHIA) PUDING
(za dijabetičare,  ljubitelje sirove hrane i sve osobe koje žele zdrav i nutritivno bogat slatkiš)

Šta vam treba da biste napravili ovaj puding?

Čija sjemenke su bogate omega 3 masnim kisjelinama, proteinima, vlaknima i vitaminima.  Vežu za sebe vodu i hidriraju tijelo, poboljšavaju varenje,  apsorbciju hrane u crijevima, daju osjećaj sitosti  i povećavaju fizičku izdržljivost. Zbog svojih svojstava preporučuju se djeci, sportistima, osobama koje žele  izgubiti kilograme. Mogu je koristiti osobe alergične na gluten.

Sirovi kakao –  Zovu ga hrana bogova jer sadrži 300 materija koje pozitivno utiču na zdravlje. Ima visok sadržaj željeza, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma i bogatstvo antioksidanasa. Prirodni je antideperesiv, podiže energiju, povećava koncentraciju i pamćenje. Preporučuje se obavezno djeci, osobama koje rade stresne poslove i sportistima.

Himalajska  kristalna so koja ima 84 minerala i pomaže da se izvrši rehidratacija, mineralizacija, detoksikacija i alkalizacija. Zbog svojih svojstava preporučuje se  svakodnevna upotreba kroz sva jela jer umanjuje brojne zdravstvene probleme.

Sojino (rizino, ovseno, bademovo, …) mlijeko – bogat izvor  kvalitetnih nutrijenata i lako se vari

Sastojci:

  • 1dl sojinog mlijeka;
  • 1 kašika sirovog kakao-a u prahu;
  • 4 kašike chia sjemenki;
  • 1 kašika agava sirupa;
  • 1 kašika lukume, mesquite ili šećera kokosove palme;
  • 1 prhtohvat  himalajske  soli.

Priprema: Čija sjemenke prelite vodom (koliko je potrebno da biste ih potopili) i ostaviti 10-15min. Izmiješati  zajedno  sve ostale sastojke bez grijanja, a po želji možete dodati cimet, vanilu, konopljine sjemenke.  Kada čija sjemenke nabubre dodajte im sjedinjene sastojke i podijeliti u zdjelice, a zatim  ostavite u frižider da odstoji  dok se masa potpuno  ne želira. Pospite na kraju sjemenkama konoplja, sjeckanim bademima ili po želji nekim suvim ili svježim  voćem.

Kao zaslađivač možete dodati med, javorov sirup, ječmeni ili rižin slad. Dijabetičari kod odabira zaslađivača svakako će voditi računa o  njegovom GI (glikemijskom indeksu).

Ovo je količina dovoljna za 2 porcije po osobi. Proporcionalno po potrebi mijenjate količine.

O autorki možete pročitati ovdje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *