Zdravi junk food za djecu

pmfritJunk food je djeci često primamljiviji, uostalom kao i odraslima, od zdravog tanjira s povrćem ili sočnih voćnih zalogaja. U izboru između zdravog ili junka u većini slučajeva presudan je izgled hrane, pa će djeca tako uvijek rado omastiti brk komadom pizze, hamburgerom ili čipsom, umjesto brokulom, kojoj se ne žele ni približiti, ili raznovrsnom voćnom salatom.

Rješenje za sve roditelje koji žele da se njihova djeca zdravo hrane, a da pritom samovoljno posežu za namirnicama bogatim vitaminima, je u malo mašte, kreativnosti i nešto vremena.

Ako imate svakodnevne borbe i probleme oko dnevnog menija, inspiraciju potražite u pet jednostavnih recepata iz knjige Crveno, zeleno, jedi ispravno, autorke Joanne Dolghoff iz koje cijela porodica  može naučiti korisne stvari, a da se ne odrekne vrhunskih gurmanskih užitaka.

Sladoled s jogurtom i jagodama zdrava je verzija omiljene ljetne poslastice, a ovaj jednostavan recept za koji su vam potrebne samo dvije namirnice i drveni štapići pripremite u pet minuta. Neodoljivi pečeni krompir s mješavinom začina po želji osvojiće djecu na prvi pogled, a ni vi se nećete moći zasititi recepta.

Još jedno brzinsko i zdravo jelo koje će oduševiti vaše klince krije se u receptu za Ukusnu goveđu pljeskavicu. Manje od pola sata vam je potrebno da ”složite” potpuno drugačiju pizzu, bogatu voćem na premazu od nemasnog jogurta. Zaigrajte se i pustite mašti na volju i izaberite namirnice po želji, a osnove proučite u receptu za Voćnu pizzu. Popularni hot dog sada možete zamijeniti nešto drugačijom, neobičnom verzijom. Voće je u prvom planu, a proces pripreme Bananadoga pronaći ćete u tekstu.

Izvor: Gastro.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *